Mostar

FOTO | Okrugli stol u čast Ali Fehmi-ef. Džabića: Pred Bošnjacima jednaki izazovi

Okruglim stolom obilježena je 170. godišnjica od rođenja znamenitog mostarskog muftije Ali Fehmi-ef. Džabića (1853. -1918.).
Kultura / Vjera | 17. 01. 2024. u 15:51 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ali Fehmi-ef. Džabić je gradonačelnik kolektivnog osvješćivanja bošnjačkog naroda i pretvaranja njega u subjekt vlastitog samoodređenja", kazao je prof. dr. Šaćir Filandra povodom okruglog stola "Politički, ekonomski i obrazovni ciljevi i vizije Džabića pokreta u kontekstu suvremenih prilika Bošnjaka", koji je u srijedu održan u Mostaru.

Okruglim stolom obilježena je 170. godišnjica od rođenja znamenitog mostarskog muftije Ali Fehmi-ef. Džabića (1853. -1918.).

Izazovi današnjice

Kako je istaknuo Filandra, Ali Fehmi-ef. Džabić je predvodnik nacionalnog i političkog organiziranja Bošnjaka.

"Džabićev pokret i Džabićevo doba događaju se u periodu kada je geopolitička odrednica bosanskog i bošnjačkog postojanja bila dominantna s obzirom na smjenu Bosanskog i Austrougarskog carstva i sve što se događalo na ovom području", pojasnio je te dodao kako je i više od 100 godina kasnije geopolitika odlučujući činitelj položaja Bosne i samih Bošnjaka.

Foto: Denis Kapetanović / Bljesak.info / Profesor dr. Šaćir Filandra

"Pred njih (Bošnjake) se ponovno stavljaju izazovi slični onima koje je imao Džabić", naglasio je Filandra.

Okrugli stol organiziralo je Mostarsko muftijstvo i Uprava za obrazovanje i znanost Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Na skupu su govorili muftija u mirovini Seid-ef. Smajkić, mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović, mr. Osman Lavić, prof. dr. Šafir Filandra, prof. dr. Adnan Velagić i hfz. dr. Senaid Zajimović.

Foto: Denis Kapetanović / Bljesak.info / Mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović

Skup je moderirao voditelj Odjela za visoko obrazovanje, znanost i kulturu Uprave za obrazovanje i znanost Rijaseta Islamske Zajednice dr. Ekrem Tucaković.

S jednakim žarom

On je podsjetio na značaj Ali Fehmi-ef. Džabića kao osobe koja ima najširi opći značaj za islam, muslimane i Islamsku zajednicu u BiH.

"Cilj organizacije ovog stola je da u kontekstu političkih ekonomskih obrazovnih i vjerskih inicijativa i ideja i borbe i aktivnosti koje su vodili muslimani na prijelazu iz 19-20. stoljeće, da na neki način pokrenemo raspravu o tome koliko su ti ciljevi i inicijative danas aktualne i koliko je naša vizija položaj i status u BiH u nekim segmentima promijenjen i ima sličnosti s tim vremenom", istaknuo je Tucaković.

Foto: Denis Kapetanović / Bljesak.info / Voditelj Odjela za visoko obrazovanje, znanost i kulturu Uprave za obrazovanje i znanost Rijaseta Islamske Zajednice dr. Ekrem Tucaković

Osvrnuo se on i na pitanje vjerskih sloboda u današnjoj BiH te dodao kako je Ali Fehmi-ef. Džabić i danas inspiracija.

"Pitanje slobode vjerske zajednice i slobodnog kreiranja obraz su sustava, ekonomske i političke slobode. To je nešto što je za nas jako važno i bitno i nešto za što se danas s istim žarom moramo boriti", naveo je Tucaković.

Podsjetimo, Ali Fehmi-ef. Džabić bio je muftija, pisac znanstvenik, vođa pokreta za vjersku prosvjetnu i vakufsku autonomiju muslimana u BiH koje je rezultirao donošenjem statuta 1909 godine.

Foto: Denis Kapetanović / Bljesak.info / Okrugli stol u čast Ali Fehmi-ef. Džabića
Kopirati
Drag cursor here to close