Mostar

FOTO | Fra Ante Vučković mladima: Odvažite se činiti dobro!

"Jako je važno odvažiti se misliti svojom glavom. Imati odmak od tuđih mišljenja, misliti svojom glavom, kritički misliti i imati sposobnost za dijalog", naglasio je fra Vučković.
Kultura / Vjera | 26. 01. 2024. u 08:35 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Sloboda nije birati između dobra i zla, sloboda se sastoji u tome da ja mogu činiti dobro, da ja smijem i mogu izreći istinu. Sloboda je uvijek vezana uz pozitivno, a ne neki neutralni izvor", kazao je okupljenim mladima fra Ante Vučković na tribini naziva "Oslobodi, ne zavedi".

Naime, fra Vučković je govorio na prvoj ovogodišnjoj tribini za mlade pokreta Mi ViDiMo koja je u četvrtak održana u Katedralnoj dvorani Marije Majke Crkve u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Tibina za mlade pokreta MiViDiMo pod nazivom Oslobodi, ne zavedi

Govorio je on o slobodi, izborima, ali i grijehu.

"Mislite svojom glavom"

"Ne biram ja zlo zato što sam slobodan nego svaki put kad činim zlo to činim zato što nisam slobodan", istaknuo je.

Foto: Bljesak.info / Tibina za mlade pokreta MiViDiMo pod nazivom Oslobodi, ne zavedi

Fra Vučković se osvrnuo i na razne nivoe slobode te istaknuo kako je, kada je riječ o slobodi uma, ključno da mladi misle svojom glavom.

"Jako je važno odvažiti se misliti svojom glavom. Imati odmak od tuđih mišljenja, misliti svojom glavom, kritički misliti i imati sposobnost za dijalog", naglasio je.

Foto: Bljesak.info / Fra Ante Vučković

Dodao je kako je za mlade ljude nužno voditi brigu o zdravlju, kretati se, ali i čitati kako bi mogli ostvariti puni potencijal slobode koja im je ponuđena.

"Odvažite se čitati knjige, imajte hrabrosti uzeti knjigu i čitati je. Nije dovoljno ono što je na Internetu u dvije - tri stranice, to nije dovoljno. Odvažite se čitati knjige, to daje slobodu umu", naveo je fra Vučković.

Osvrnuo se i na međuljudske odnose te dodao kako je bitno njegovati zdrave odnose te dopustiti drugoj osobi da u odnosu razvija svoju slobodu.

Foto: Bljesak.info / Tibina za mlade pokreta MiViDiMo pod nazivom Oslobodi, ne zavedi

"Odvažite se..."

"Odvažite se slušati što drugi kažu, ne samo što ja mislim da je netko rekao, nego što on stvarno kaže. Odnosi se hrane na dva načina: vremenom koje ulažemo u njih i pozornošću koju poklanjam tom odnosu".

Fra Vučković je dodao i kako je ključno da mladi razlikuju dobro od zla, ali i da znaju argumentirati svoje stavove i razmišljanje.

Foto: Bljesak.info / Tibina za mlade pokreta MiViDiMo pod nazivom Oslobodi, ne zavedi

Da su mladi zainteresirani za rad na duhovnosti, ali i razgovarati o slobodi, posvjedočio je veliki broj okupljenih koji su rado slušali i upijali govor upečatljivog svećenika.

Podsjetimo, Mi ViDiMo (mladi, vjere, djela i molitve) okuplja katoličku mladež dviju hercegovačkih biskupija. Za cilj ima kroz djela i molitvu ojačati vjeru mladih.

Foto: Bljesak.info / Fra Ante Vučković

Organiziraju razne događaje od poučnih tribina, molitvenih programa, humanitarnih akcija sve do sportskih i umjetničkih aktivnosti.

Bitno je naglasiti da ova zajednica ima blagoslov biskupije, imenovavši don Branimira Bevandu povjerenikom za mlade.

Fra Ante Vučković

Dr. fra Ante Vučković rođen je 1958. godine u Sinju.

Filozofsko-teološki studij završio je u Makarskoj i Zagrebu, a za svećenika Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja zaređen je 1983. godine. Poslijediplomski studij filozofije započeo je na Visokoj filozofskoj školi u Münchenu, a završio stjecanjem doktorata 1993. godine na Papinskom učilištu »Antonianumu« u Rimu.

Od 1999. godine predaje filozofiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, gdje je od 2015. godine u statusu redovitoga profesora.

Predaje i na Odsjeku za filozofiju spomenutoga splitskoga sveučilišta te na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Uz akademski rad cijenjeni je voditelj duhovnih vježba, duhovni pratitelj i autor duhovnih knjiga.

Kopirati
Drag cursor here to close