"Drama gostoprimstva"

Fojnica slavi 800. obljetnicu povijesnog susreta

Voditelj okruglog stola bio je Alen Kristić, a izlagači Rasim Ibrović, Zdravko Kujundžija, Amer Tikveša i Miroslav Bagara.
Kultura / Vjera | 06. 07. 2021. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga "Centar za mirovno obrazovanje" (CMO) je u dvorani Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u Fojnici održala je prvi od šest okruglih stolova povodom proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, pod zajedničkim nazivom "Drama gostoprimstva".

Prvi okrugli stol je organiziran u suradnji s Turskim kulturnim centrom "Yunus Emre".

Voditelj okruglog stola bio je Alen Kristić, a izlagači Rasim Ibrović, Zdravko Kujundžija, Amer Tikveša i Miroslav Bagara.

Rasim Ibrović, znalac povijesti mistike slušateljima je približio život i djelo Louisa Massignona, pionira kršćansko-islamskog ekumenizma, fokusirajući se na njegov presudan doprinos revolucionarnom zaokretu u pogledu Katoličke crkve na islam tijekom Drugog vatikanskog koncila.

Sv. Franjo kao nadahnuće

Predsjednik CMO-a Zdravko Kujundžija pokazao je u kolikoj je mjeri papa Franjo u svojem djelovanju nadahnut sv. Franjom, naročito njegovim susretom sa sultanom Malikom al- Kamilom, o čemu zorno svjedoči i Deklaracija o bratstvu svih ljudi za mir, koju je papa Franjo potpisao zajedno s velikim imamom sveučilišta i džamije Al-Azhar, Ahmadom al- Tayyibom, u Abu Dhabiju.

Pisac Amer Tikveša podastro je pledoaje za čitanje susreta sv. Franje i sultana Malika al- Kamila onkraj opsesije superiornošću vlastite kulture i religije kako bi taj susret kao mirotvorački mit pridonosio iscjeljenju mržnjom oboljelih društava.

Teolog Miroslav Bagara slušatelje je podsjetio na suvremenu važnost mirovnog obrazovanja i potencijal koji se za mirovno obrazovanje krije u susretu sv. Franje i sultana Malika al- Kamila.

Susret kršćanstva i islama

Ovaj susret sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila je vjerojatno najčudesniji trenutak u nerijetko dramatičnoj povijesti susretanja i suživota kršćanstva i islama.

Foto: PR / Okrugli stol povodom proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila

Okrugli stol obogatio je i prigodan glazbeni program – kompozicija "Rob" Josipa Hatzea, "Pietà Signore" Allesandra Stradella i ilahija "Kad Procvatu behari" u izvedbi Siniše Markanovića, uz klavirsku pratnju Fuada Šestića, kao i kompozicija "Stavi me kao znak" u izvedbi Monike Miličević, iznova uz klavirsku pratnju Fuada Šestića.

Drugi okrugli stol u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila bit će organiziran u suradnji s JU "Centar za kulturu, sport i informiranje" – Visoko, a održan u četvrtak, 8. srpnja 2021. u 19:00 sati u Kulturnom centru "Altindag" u Visokom.

Kopirati
Drag cursor here to close