Uz pridržavanje mjera

Evo kako će izgledati svete mise tijekom pandemije

Pružanje mira rukovanjem se izostavlja, a preporučuje se nošenje maski tijekom boravka u crkvi.
Kultura / Vjera | 02. 05. 2020. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Molimo vas da se ponašate odgovornim i pridržavate se sigurnosnih uputa za sprječavanje širenja zaraze, kako ne bismo postali izvor zaraze i ponovno slavili svete mise bez puka'', navodi se u obavijesti samostana Gorica Livno o ponovnom početku održavanja svetih misa koje su se održavale bez nazočnosti vjernika zbog pandemije.

U obavijesti su navedene upute vjernicima kako se treba ponašati:

  1. Neka se suzdrži od dolazaka na sveti mise: Osobe sa simptomima povišene tjelesne temperature, kašlju i koji imaju poteškoće s disanjem, kao što su osobe s kroničnom bolešću srčano- žilnog ili dišnog sustava, šećerne i maligne bolesti;
  2. Osobe koje su pod rizikom da bi mogle biti u kontaktu s osobama pozitivnih na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogle biti zarađene sa COVID-19 ili su u samoizolaciji.
  3. Vrata crkve bit će otvorena da ih vjernici ne moraju dodirivati prilasku / izlasku iz crkve. Potrebno je dezinficirati ruke prilikom ulaska u crkvu. Kamenice će i dalje biti bez blagoslovljene vode.
  4. Zvučnici su postavljeni na ulaz u crkvu. Oni koji ne budu imali mjesta u crkvi, moći će nastaviti misu ispred crkve. Ako bude lijepo vrijeme i veliki broj vjernika, nedjelja misa u 10 sati slavit će se vani. Svakako da se i vjernici izvan crkvenog prostora treba pridržati propisane udaljenosti (2m).
  5. Pružanje mira rukovanjem se izostavlja, a preporučuje se nošenje maski tijekom boravka u crkvi.
  6. U crkvi su označena sva predviđena mjesta za vjernike kako bi svi bili propisani udaljeni jedni od drugih. Za članove zajedničkog kućanstva (obitelji) nije potrebno da se jedni od drugih budu odvojeni dva metra, mogu biti zajedno u jednoj klupi.
  7. Svećenici će dezinficirati ruke prije podjeljivanja pričesti vjernicima. Za svetu pričest ostanite na svojim mjestima, svećenik će doći do vas. Pričest će se dijeliti isključivo spuštajući hostiju na dlan ruke vjernika, ne dodirujući svoje ruke; pričest na ruku prima se tako da lijevi dlan bude na desnom, pa se onda desnom rukom uzima hostija i stavlja u usta.  Svećenici neće „stavljati križiće“ djeci na čelo (što je i inače nova i nehigijenska praksa prilikom dijeljenja svete pričesti).
  8. Sakrament ispovijedi: Rešetke u ispovjedaonici bit će prekriveni plastičnim folijom. Ispovjednik i pokornik trebaju nositi zaštitnu masku u ispovjedaonici. Preporuka je ispovijedanje u crkvenom dvorištu na propisanoj i pristojnoj udaljenosti između svećenika i vjernika.
  9. Milostinja se neće prikupljati za vrijeme svete mise, a vjernici mogu ostaviti svoj prilog u košarice na ulazu u crkve.

''U radosti ponovnog zajedničkog slavlja svetih sakramenata, pozivamo vas još jednom na razborito ponašanje u sprječavanju širenja zaraze COVIDOM-19 kako ne bismo ponovo morali zatvoriti crkvu na Gorici'', navodi se u zaključku obavijesti vjernicima.

Kopirati
Drag cursor here to close