71. zasjedanje Biskupske konferencije BiH

Biskupi zatražili od vlasti da im dozvole izgradnju srušenih crkvi u Drvaru, Goraždu i Zvorniku

Biskupi su pozvali mjerodavne vlasti da im dozvole izgradnju srušenih crkvi u Drvaru, Goraždu i Zvorniku
Kultura / Vjera | 04. 11. 2017. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine održala je, 3. i 4. studenoga u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, svoje 71. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH.

Na redovitom zasjedanju Biskupske konferencije sudjelovali su svi članovi te izaslanik Hrvatske biskupske konferencije mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski, koji je upoznao biskupe s najvažnijim temama 55. plenarnog zasjedanja HBK održanog od 10. do 12. listopada u Zagrebu.

Kako je priopćila Katolička tisokovna agencija, tijekom zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto. Monsinjor je razgovarao s biskupima, između ostaloga, o pastoralnom usmjerenju prema jačanju kulturnog identiteta vjernika katolika kroz bolje poznavanje vlastite prošlosti i kršćanskih korijena na koje se oslanja važnost ekumenskog djelovanja i međureligijskoga dijaloga u multireligijskoj stvarnosti BiH.

Pošto su saslušali izvješće biskupa banjolučkog mons. Franje Komarice o njegovim brojnim susretima tijekom nedavnog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, biskupi su razmišljali o načinu traženja potpore povratku prognanih i izbjeglih katolika iz BiH, a osobito iz banjolučke regije i Bosanske Posavine.

Razmotrivši poruku pape Franje za 1. Svjetski dan siromašnih od 13. lipnja, biskupi podsjećaju sve članove biskupijskih zajednica u BiH na želju Svetoga Oca "da kršćanske zajednice, u tjednu koji prethodi Svjetskom danu siromašnih, koji ove godine pada na 19. studenoga, ulože napore kako bi omogućili trenutke susreta i prijateljstva, solidarnosti i konkretne pomoći".

Također, podsjećaju sve članove krajevne Crkve u BiH na svakovrsnu oskudicu u teškim ratnim vremenima te s papom Franjom potiču da Svjetski dan siromašnih "postane snažan podsjećaj našoj vjerničkoj savjesti, omogućujući nam sve više rasti u uvjerenju da nam dijeljenje sa siromasima omogućuje shvatiti najdublju istinu evanđelja".

Budući da se Nedjelja Caritasa već godinama u biskupijskim zajednicama obilježava na Treću nedjelju Došašća, biskupi su odlučili da se te nedjelje u predbožićnom vremenu darivanja nastave organizirati i provoditi konkretne karitativne akcije pomoći siromašnima i potrebnima. Tako će se i cijela Crkva u BiH molitveno i na druge načine uključiti u Papinu inicijativu za Svjetski dan siromašnih, a na Nedjelju Caritasa u Treću nedjelju Došašća nastaviti će organizirati konkretne akcije pomoći siromašnim i potrebnima.

U skladu s temeljnim odredbama BK BiH za televizijski, radijski i internetski prijenos liturgijskih slavlja, biskupi su odlučili "ustanoviti stručno tijelo koje će u suradnji s pojedinim predstavnicima biskupija i provincija te s vodstvom programa religijske kulture javnih televizija i radija na razini BiH, odnosno mjerodavnih tijela medijskih kuća, izraditi godišnji raspored prijenosa liturgijskih slavlja, pazeći na zastupljenost svih krajeva BiH te vodeći brigu o posebnim slavljima i prigodama".

Pošto su razmotrili apostolsko pismo u obliku motuproprija pape Franje Magnum principium u vezi s pripremom i odobravanjem prijevoda bogoslužnih knjiga, biskupi su dali potrebne smjernice Vijeću za liturgiju BK BiH imajući u vidu Papine riječi da se "ne smije zaboraviti ni pravo ni dužnost biskupskih konferencija koje, zajedno s biskupskim konferencijama krajeva u kojima se govori istim jezikom i sa Apostolskom Stolicom moraju zajamčiti i odrediti da se, čuvajući karakter svakog pojedinog jezika, potpuno i vjerno čuva smisao izvornog teksta i da prevedene bogoslužne knjige, i nakon prilagodbi, uvijek jasno odražavaju jedinstvo rimskog obreda".

Nakon što su upoznati s dugogodišnjim neuspješnim traženjem lokacije za izgradnju katoličke crkve u župi Banjolučke biskupije Drvar, srušene nakon Drugog svjetskog rata, biskupi pozivaju mjerodavne vlasti da riješe to pitanje i omoguće katoličkoj zajednici u tom gradu da ima svoju crkvu.

Također, izražavaju očekivanje da mjerodavne vlasti u Goraždu i Zvorniku daju lokacije za ponovnu izgradnju katoličkih crkava srušenih tijekom ili nakon Drugog svjetskog rata, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close