Čestitanje

Biskupi, svećenici, redovnici i redovnice na imendanu kod kardinala Puljića

Na čestitanju, između ostalih, nazočan je bio i apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto
Kultura / Vjera | 22. 01. 2020. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na spomendan sv. Vinka, đakona i mučenika, u srijedu su biskupi, svećenici, redovnici i redovnice grada Sarajeva okupili se u prostorijama Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije na imendanskom čestitanju kod nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića koji je još u svojim dječačkim danima izabrao ovog sveca za svoga nebeskog zaštitnika, priopćeno je iz Katoličke tiskovne agencije.

Na čestitanju, između ostalih, nazočan je bio i apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto koji je, nakon obraćanja kardinala Vinka Puljića obznanio da je papa Franjo imenovao vojnog biskupa u BiH mons. Tomu Vukšića nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije. Mons. Vukšić kasnije je uputio i prigodni pozdrav.

Foto: KTA / Čestitanje imendana kardinala Puljića

Također su na čestitanju bili: biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijska glavarica sestara Služavki Maloga Isusa s. M. Maria-Ana Kustura, provincijalna poglavarica sestara milosrdnica s. M. Julijane Djaković i druge predstavnice raznih sestarskih zajednica, članovi Nadbiskupskoga ordinarijata vrhbosanskog, odgojitelji i profesori bogoslovnih sjemeništa i teologija i drugi dijecezanski svećenici i franjevci te članovi Družbe Isusove u glavnom gradu BiH. 

Čestitku u ime svih nazočnih uputio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

''Uzoriti gospodine Kardinale! Danas, 22. siječnja 2020., slavite Vaš 30. imendan kao vrhbosanski nadbiskup! Na tome Vam iskreno i od srca čestitamo! Netko će, a možda i Vi sami, pomisliti: 'Godine prolaze…' Ipak, ne zavaravajmo se onim što je ljudsko. Samo nas Bog proniče do kraja i naše misli već izdaleka poznaje [usp. Ps 139,1-2]. Bog, dakle, jedini ravna našom poviješću i životima – i hvala Mu da je to tako i uredio! Njemu, zajedno s Vama, danas želimo zahvaliti za Vaš dar života i godine služenja Kristu koji Vas je izabrao za svoga svećenika i biskupa. On, kao i Vi, najbolje zna kroz kakve i kolike ste tjeskobe morali proći, i još uvijek prolazite'', kazao je.

Foto: KTA / Čestitanje imendana kardinala Puljića

Pozdravljajući sve nazočne, kardinal Puljić zahvalio je mons. Slađanu Ćosiću na čestitci koju je uputio u ime okupljenih biskupa, svećenika, redovnika i časnih sestara te zahvalio svima na dolasku kao i na čestitkama koje su mu uputili osobnim stiskom rukom ili pisanom porukom.

''Čemu čestitke kad nisam zaslužan? To je dar'', kazao je kardinal Puljić napominjući da je ime Vinko dobio na krštenju u samostanskoj i župnoj crkvi u banjolučkom naselju Petrićevac dan nakon rođenja koje je bilo 8. rujna 1945. godine, javlja KTA.

''Pokojna majka zaželjela je da mi ime bude Vinko i dala mi je zaštitnika'', rekao je kardinal Puljić napominjući da nekoliko svetaca nosi ime Vinko. ''Zahvaljujem ocima trapistima u Banjoj Luci koji su mi kao malom dječaku ponudili knjižicu o sv. Vinku, đakonu i mučeniku. Ta hrabrost sv. Vinka oduševila me je toliko da sam ga uzeo za svoga zaštitnika'', pojasnio je kardinal Puljić.

Kopirati
Drag cursor here to close