Donji Veliki Ograđenik

Biskup Palić u Čitluku: Snaga proizlazi iz zajedništva

Svetom misom željeli su se zahvaliti svim svećenicima koji su djelovali kao pastiri u župnoj zajednici, a osobito onima koji su započeli i završili gradnju crkve.
Kultura / Vjera | 02. 12. 2023. u 21:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mještani Donjeg Velikog Ograđenika kod Čitluka u subotu su proslavili 50. obljetnicu izgradnje crkve sv. Nikole Tavelića u ovome mjestu, a svetu misu predvodio je biskup mostarsko-duvanjski, mons. Petar Palić, kazavši da je gradnja ove crkve započeta 1969. godine, dok je prva misa u njoj slavljena za Božić 1971. godine.

''U predvečerje prve nedjelje Došašća otvaramo svoja srca Božjoj riječi i spomenu na gradnju i blagoslov ove crkve. Vrijeme je to 70-ih godina prošloga stoljeća, kada se i ovdje među našim hrvatskim narodom osjećao dah 'hrvatskoga proljeća', kulturno-političkoga pokreta koji se zauzimao za prava Hrvata unutar ondašnje državne zajednice'' – naglasio je u svojoj propovjedi biskup Palić.

Kako je dodao, svetom misom željeli su se zahvaliti svim svećenicima koji su djelovali kao pastiri u ovoj župnoj zajednici, a osobito onima koji su započeli i završili gradnju crkve.

''Smisao ovoga slavlja nije samo sjećanje na jedan prošli događaj. Smisao slavlja i okupljanja je naučiti kako da mi, kao živa Crkva, danas odgovorno živimo svoje crkveno zajedništvo'' – rekao je biskup Palić, dodavši da se svaki put ''kada prolazimo pored ove ili bilo koje crkve, moramo sjetiti snage koja proizlazi iz zajedništva''.

Foto: Fena / Biskup Palić u Čitluku

Biskup Palić na kraju je naglasio važnost rasta u jedinstvu, ne samo s katolicima ove župe, grada ili biskupije, nego i cijeloga svijeta.

Mještanin Donjeg Velikog Ograđenika, akademik Šimun Musa, koji je uime sela, mladih i u svoje ime govorio prije pola stoljeća u prigodi blagoslova ove crkve, imao je čast večeras se ponovno obratiti i Ograđeničanima odati priznanje na radu i skladu.

''I tada kao i danas mogao bih reći kako je Ograđenik broćanska zipka iz koje izrastaju ljudi zadojeni vjerom i pouzdanošću u rad. Zalijevani znojem i burom šibani, vezani uz kvrgavo trsje, unatoč svemu, čvrsto su čuvali zavičaj, dom i svoje ime. Ti čuvari dobra, naši vitezovi, i oni prije i oni u posljednjem Domovinskom ratu svojim su tijelima pokostili ovu zemlju. Svojom žrtvom blagosivlju naše pute. Svojim darom nesebičnosti oni nas stalno opominju'' – rekao je akademik Musa.

Oni su, kako je naglasio akademik, trajni biljeg ove crkve.

Inače, zaštitnik crkve Donjeg Velikog Ograđenika, sv. Nikola Tavelić, prvi je hrvatski svetac, franjevac i mučenik. Godine 1889. postao je blažen, a prvi je hrvatski kanonizirani svetac kojega je Papa Pavao VI., u vrijeme dok se ova crkva gradila 1970. godine, proglasio svetim.

Kopirati
Drag cursor here to close