Muftija Dedović

Bajram u Mostaru: Obitelj je ljekovito utočište i podrška

Bajram namaz predvodio je i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović.
Kultura / Vjera | 11. 08. 2019. u 07:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bajram namaz na području Muftijstva mostarskog klanjan je 147 džamija i mesdžida. Centralna bajramska svečanost održana je na malonogometnom stadionu Univerzitetsko sportsko rekreativnog centra "Midhad Hujdur Hujka"u Mostaru.

Bajram namaz predvodio je i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović.

Foto: Bljesak.info / Klanjanje Bajram namaza

Među brojnim univerzalnim porukama propisa hadža i kurbana muftija Dedović je posebno izdvojio značaj i očuvanja zdrave obitelji kao osnovne ćelije ljudskog društva.

''Nema jačih veza od onih između roditelja i djece. I to je i slast i tegoba života. Zato i jeste ta obiteljska ćelija toliko važna. Ona je rasadnik života, ljepote i mudrosti. To je tako ljekovito pribježište, sklonište i podrška. Zato i jeste izložena brojnim nasrtajima. Zdravo obiteljsko gnijezdo trebamo savijati, u njemu se vjera naša, kultura i običaji čuvaju. Ta zdrava obiteljska zgrada mora nam biti u vrhu prioriteta”, kazao je muftija.

Foto: Bljesak.info / Klanjanje Bajram namaza

Istaknuo je da inspiraciju za očuvanje obitelji treba tražiti u poslaničkim tradicijama i lijepim primjerima iz sadašnjeg vremena i okruženja, nepovodeći se za sve češćim bezraložnim širenjem pesimizma, dokonosti i negativistički intoniranim porukama.

Pozvao je vjernike da u svakoj prilici unose dobro raspoloženje među ljude, olakšavaju i da jedni drugima budu radost, utjeha i nada.

''To će Allah nagraditi sevapom. Allah ne voli da ljudi budu parničari, svađalice, da šire nepovjerenje i loše vijesti o drugim ljudima. Vrijeme je naš najdragocjeniji resurs. Vrijeme je život. Stvoritelj se kune vremenom. Ako tratimo vrijeme, onda tratimo blagodati, resurse i sebe same. Ako tratimo vrijeme u besposlici zaboravljamo na Izvor, na Gospodara, na svetost i ljepotu svega oko nas i postajemo robovi rutine. Ne smijemo dopustiti da nam sve postane rutina, a što susrećemo na svakom koraku. Stalo nam je da u ovoj zemlji bude mira, reda i prosperiteta. U njoj ima nafake i bereketa. I dovoljno Božijih blagodati. Valja nam se okrenuti radu i djelovanju, i poduzimanju onoga što je u našoj moći, gdje god budemo u prilici”, naglasio je muftija Dedović.

Foto: Bljesak.info / Klanjanje Bajram namaza

On je pozvao vjernike da na dostojanstven način radost bajrama podijele sa svojim komšijma, rodbinom, poznanicima i prijateljima jer će na taj način, dijeljenjem osjećanja i brige, svoj vlastiti život učiniti bogatijim.

''Mubarek dani Bajrama ostaviće u nama snažan pečat vjere, bratske širine i ljubavi. U ovim danima svjedočit ćemo bliskosti, pažnji i otvorenosti naših srca. Bit ćemo sretni zbog toga, osjećat ćemo se lijepo i sretno zbog toga. Pa makar nakratko. Bit će više lijepih riječi u eteru, iskrenih poziva, posjeta i susreta, darivanja. Dani bajrama nam budu nadu i svjedočanstva da možemo biti bolji i drukčiji. Ta nas osjećanja trebaju stalno podsjećati da su mir, sloga i ljubav uvijek bolji od konflikata, razdora i mržnje”, poručio je muftija.

Foto: Bljesak.info / Klanjanje Bajram namaza

Tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog bit će upriličen večeras u Studentskom hotelu Mostar sa početkom u 19:30.

Foto: Bljesak.info / Klanjanje Bajram namaza
Kopirati
Drag cursor here to close