Vjera, molitva i radost

Bajram Šerif Mubarek Olsun - Muslimani u BiH i širom svijeta slave Kurban-bajram

Kultura / Vjera | 12. 09. 2016. u 06:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U džamijama i mesdžidima širom Bosne i Hercegovine jutros je klanjan bajram-namaz, čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih blagdana Kurban-bajram.

Središnja bajramska svečanost tradicionalno je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a bajram-namaz je imamio i bajramsku hudbu održao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Sarajevo

Svim čitateljima islamske vjeroispovijesti redakcija portala Bljesak.info želi da Kurban-bajram provedu radosno, u obiteljskom i prijateljskom okruženju.
Neka duhovno ozračje blagdana svima bude poticaj da i dalje ustrajno pridonose izgradnji mira, razumijevanja, tolerancije i međuvjerskog dijaloga, te promicanju dobra i društvenog napretka.
Bajram Šerif Mubarek Olsun!

U svojoj hutbi povodom Kurban-bajrama reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović pozvao je sve vjernike, te sve narode u BiH da zajednički grade zemlju u slozi i ljubavi i da se zalažu za mir, pravdu i istinu, javlja Anadolija.

Kavazović je predvodio bajramsku svečanost i bajram-namaz u prepunoj Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu prvog dana najvećeg muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

Poručio je kako današnjim praznikom svi muslimani svjedoče privrženosti putu Poslanika Ibrahima a.s i njegovih sinova, prenosi Anadolija.

"Kada Muhamed s.a.w.s govori o vjeri on je opisuje riječima: 'Musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku sigurni drugi vjernici, muslimani'. Mir sa sobom i svijetom je ono što Allah od nas traži. Gospodaru moj, Ti si mir i od Tebe je mir. Braćo i sestre, ovo su mjeseci mira u Allahovom kalendaru u kojem On poziva u kuću mira i neprolijevanja krvi. U ovom mjesecu je propisao hadždž. Na njemu nema odvajanja, svi se trude da ostanu zajedno, da se ne izgube, a čovječanstvo je jedna porodica koja slavi jednog Boga", rekao je Kavazović.

Podsjetio na riječi Poslanika Muhameda s.a.w.s koji je rekao: "Niko od vas neće biti mumin (vjernik) sve dok ne bude želio svome bratu ono što želi i sebi".

Mostar

Bajram namaz na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar klanjan je u 41 džamiji i mesdžidu, a središnja manifestacija klanjanja Bajrama upriličena je u sportskoj dvorani USRC "Midhat Hujdur Hujka" u Sjevernom logoru. Predvodio ju je i bajramsku hutbu održao glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić.

Podsjetivši o koliko velikom događaju se radi i od kakvog su značaja ovi mubarek dani, ef. Cikotić je naglasio da su muslimani širom svijeta neprestano i u kontinuitetu, obilježavajući Bajram, zapravo, ponosno potvrđivali iskrenu vjeru i opredijeljenost da slijede put dobra i ljudskog dobročinstva na zemlji.

''Naša čista vjera nije sazdana od apstrakcije i praznih želja, islam je vjerovanje i djelovanje, činjenje drugima svega onoga što i sami sebi želimo, te dokazivanje dobra na način da koristimo ljudima u svim prilikama, naređujemo dobro i odvraćamo od zla u skladu sa svojim mogućnostima'', rekao je Cikotić.

Zenica

U Čaršijskoj džamiji u Zenici danas je održana središnja manifestacija povodom Kurban bajrama, a bajram-namaz klanjalo je više od tisuću vjernika.

Vrijeme između sabah-namaza i bajram-namaza bilo je ispunjeno predavanjem kojeg je održao imam Enes ef. Beganović, dok je bajramski hudbu održao muftija zenički Ejub ef. Dautović.

Tom prilikom Dautović je kazao kako se trebamo prisjetiti bosanskih sinova koji au poginuli na Allahovom putu.

"Trebamo stalno širiti dobra djela i druge podsticsti na to. Islam nas uči na pobožnost i pokornost Uzvišenom Allahu i na ovom i budućem svjetu. Da bismo shvatili značaj kurbana Allah nas podučava da je vjerovanje i činjenje dobrih djela cilj našeg života, a kurban potvrda pobožnosti i pokornosti Allahu", kazao je Dautović.

Tuzla

Središnja bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog jutros je u nazočnosti velikog broja vjernika održana u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli.

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao pomoćnik muftije tuzlanskog Sead efendija Seljubac, dok je prigodan bajramski vaz održao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli hafiz Ahmed efendija Huskanović.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, ef. Seljubac je kazao da je Bajram prilika svim vjernicima da pokažu svoju bratsku i susjedsku ljubav i pažnju te lakoću življenja s drugim i drugačijim.

"Dužnost nam je žrtvovati sebične želje i potrebe te razuvidjeti želje i potrebe drugih. Dužnost nam je i zajednici se posvetiti, učiniti sve što možemo da ona bude složnija, čvršća, humanija i osjetljivija za najtananije potrebe svakog svog člana. Čuvajmo živote, imetke i čast jedni drugima. Učimo svoju djecu da se međusobno paze, poštuju i čuvaju jedni druge. Budimo strpljivi, budni i mirni i bdijmo na granicama kako nam Allah zapovjeda", istakao je ef. Seljubac.

Banja Luka

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić pozvao je danas na očuvanje mira, solidarnost i činjenje dobra.

Istaknuo je da su mnogi u BiH shvatili da je, u posljednjih mjesec-dva dana, bilo previše retorike koja je sve zabrinula. Zato je, kazao je, ponovio poruku od prošlog Bajrama – mir je bolji, nagodba je bolja, što su kur'anske riječi.

Nakon bajram-namaza u obnovljenoj banjalučkoj džamiji Ferhadiji, na jedan od najvećih muslimanskih praznika Kurban-bajram, ef. Kozlić je dodao da moli sve, a posebno političare i dužnosnike, da se bave konkretnim životnim pitanjima, posebno kada su u pitanju lokalni izbori, a da ostave postrani nacionalne i druge teme koje s tim izborima nemaju nikakve veze.

Vjernicima je naglasio da se trebaju natjecati u činjenju dobra.

Kopirati
Drag cursor here to close