Navik on živi ki zgine pošteno

350. obljetnica Zrinsko-frankopanske urote u Mostaru

Kultura / Vjera | 30. 04. 2021. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 350 godina smaknuti su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan.

Zrinsko-frankopanska urota, bio je pokret hrvatskog i ugarskog plemstva protiv apsolutističke politike Habsburgovaca u razdoblju od 1664. do 1671. godine. Pokušali su oduprijeti se nastojanjima bečkog dvora da Hrvatskoj i Ugarskoj nametne centralizam i apsolutizam kakvim se već upravljalo u Austrijskim nasljednim zemljama, uključujući i Češku. Neuspjeh urote označio je kraj starih velikaških obitelji Zrinskih i Frankopana.

"U vrijeme snažnog buđenja nacionalne svijesti njihova imena imala su veliki značaj, među ostalim i za naš grad. Kao dio tog procesa nastala su kulturna, prosvjetna i sportska društva mostarskih Hrvata koji su svoj nogometni klub nazvali Zrinjski Mostar.

U sklopu obilježavanja ove obljetnice u dvorani ispod zvonika Franjevačke crkve održat će se Svečana akademija s početkom u 17 sati. Po njenom završetku, oko 18:30 sati u spomen na Petra Zrinskog, Frana Krstu Frankopana te sve pokojne iz velike obitelji HŠK Zrinjskog u kapelici će se održati Sveta misa.

Za 19:30 sati na pomoćnom igralištu stadiona Zrinjskog planirana je revijalna utakmica Veterana kluba i Ultrasa", priopćeno je iz HŠK Zrinjski.

Također, u Mostarskoj katedrali u 18 sati služiti će se sv. Misa zadušnica prigodom 350 obljetnice njihove smrti. 

Kopirati
Drag cursor here to close