Prva izložba

Warhol u pustinji: Izložba umjetničke ikone u Saudijskoj Arabiji

Organizatori su pokušali povući vezu između svijeta kojeg je Warhol predstavljao – New Yorka prije pola stoljeća – i Saudijske Arabije danas.
Kultura / Umjetnost | 24. 02. 2023. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kultni portreti zvijezda Andyja Warhola kao što su Marlon Brando i Dolly Parton izloženi su u saudijskoj pustinji, a prva izložba pokojnog diva pop-arta u Saudijskoj Arabiji posveta je umjetnikovoj opsjednutosti slavnima.

Organizatori su pokušali povući vezu između svijeta kojeg je Warhol predstavljao – New Yorka prije pola stoljeća – i Saudijske Arabije danas.

Vrijeme velikih promjena

"Warhol je odrastao u vrijeme radikalnih promjena u Americi 1950-ih i 1960-ih, vrijeme potpuno nove živahne kulture mladih, i on je to zabilježio i odražavao", rekao je Sumantro Ghose, direktor umjetničkog programa u Al Uli, saudijskom gradu u kojem se održava izložba, prenosi Hina.

"Trenutno smo u Saudijskoj Arabiji u vremenu velikih promjena, velike transformacije", dodao je.

Bilo bi teško zamisliti manje vjerojatnijeg veleposlanika za novu Saudijsku Arabiju, gdje rastuća umjetnička i glazbena scena postoji uz oštru represiju političkog govora i kriminalizaciju homoseksualnosti.

Kao prvo, Muzej Andyja Warhola u Pittsburghu, koji je surađivao na izložbi, opisuje ga kao "gay ikonu".

Osim toga, gotovo da nije imao veze s Bliskim istokom, osim kratkih putovanja 1970-ih u Iran i Kuvajt, gdje se u svom dnevniku žalio na "čudnu kavu".

Ali Warhol, koji je umro 1987., vjerojatno bi uživao u prilici da pokaže svoj rad u Saudijskoj Arabiji, rekao je ravnatelj Warholovog muzeja Patrick Moore.

"Mislim da bi mu ova zemlja koja se na neki način razvija pred našim očima bila fascinantna", rekao je Moore za AFP.

"Volio bi činjenicu da je možda bio prvi zapadni umjetnik koji izlaže na ovoj razini u Saudijskoj Arabiji."

Smještena u Maraji, koncertnoj dvorani sa zrcalima pored pješčanih planina u Al Uli, izložba pokazuje neke od glamuroznijih djela iz Warholovog kataloga u tri glavne prostorije.

Portreti nekih od najvećih imena

Posjetitelji se prvo susreću s kratkim video zapisima slavnih snimljenim u njegovom studiju "Factory" na Manhattanu: zamišljena Edie Sedgwick, Lou Reed koji pijucka bezalkoholno piće i Dennis Hopper.

Tu su zatim portreti nekih od najvećih imena tog doba: od Jacqueline Kennedy Onassis i Judy Garland u 1960-ima do Debbie Harry i princeze Caroline od Monaka u 1980-ima.

Posljednja soba posvećena je Warholovim "Srebrnim oblacima", balonima punjenim helijem koje drže obožavatelji.

Izložba malo zadire u Warholov osobni život, ali Moore je rekao da je to zato što se nije uredno uklopila u fokus koji prenosi naslov: Slava.

"Doslovno mi nitko nikad nije rekao 'Nemoj govoriti o njemu kao o homoseksualcu'", kazao je Moore.

"Meni, kao homoseksualcu, bilo je dopušteno na neki način vrlo slobodno govoriti o svom identitetu, u smislu rada na projektu i sudjelovanja u njemu."

Kopirati
Drag cursor here to close