"Phoebus & Erebus"

Urbano tkivo Mostara, Zagreba i Sarajeva: Otvorena izložba fotografija Luke Đurića

"U svojim fotografijama Luka Đurić opservira urbano tkivo Mostara, Zagreba i Sarajeva, ali njegove fotografije nisu samo puko dokumentiranje...''
Kultura / Umjetnost | 25. 01. 2024. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba fotografija Luke Đurića "Phoebus & Erebus" otvorena je u četvrtak, 25. siječnja, u Galeriji Rondo u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Foto: Bljesak.info / Otvorena izložba fotografija Luke Đurića

"U svojim fotografijama Luka Đurić opservira urbano tkivo Mostara, Zagreba i Sarajeva, ali njegove fotografije nisu samo puko dokumentiranje, one imaju atmosferu i karakterističnu emocionalnu dimenziju koja se već može iščitati kao jasno artikulirani rukopis umjetnika. Iako spomenuti gradovi svoj urbanizam ponajviše zahvaljuju u austrougarskoj arhitekturi klasicizma, suvremena arhitektura u Lukinim radovima ekspresivno penetrira u stare jezgre, naglašavajući rast grada i dolazak novog doba", napisao je u osvrtu na izložbu član Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine Tomislav Ćavar.

Foto: Bljesak.info / Otvorena izložba fotografija Luke Đurića

U metafizičkim, praznim ambijentima, poput tržnice na Dolcu, objekti govore, piše Ćavar, sami za sebe, a i iz njihovih oblika i kolorita iščitava se atmosfera tajanstvenosti i nadrealne stvarnosti.

Foto: Bljesak.info / Otvorena izložba fotografija Luke Đurića

"Mijenjajući vizure i perspektive fotografijom tramvaja u pokretu, pokazuje futuristički interes za kretanje i dinamičnost te potvrđuje tehničku sposobnost u vladanju medijem fotografije. Dojmljive sjenke majke i oca kao bitnih figura i suputnika, prikazuju ono što Luka živi. Lukine fotografije su tople i ljudske, a uronjenost u obitelj i urbano su snažan dio njegovog identiteta. Stoga bez zadrške možemo reći da Lukine fotografije nisu zaustavljene 'bezličnom lećom' foto aparata, nego su provučene kroz višeslojne, emocionalne 'filtere' umjetnika", napisao je Ćavar.

Foto: Bljesak.info / Otvorena izložba fotografija Luke Đurića

Luka Đurić je rođen 24. rujna 2003. godine u Mostaru. Student je druge godine engleskog jezika i književnosti. Fotografijom se počeo baviti u srednjoj školi. Izložba "Phoebus & Erebu" je njegovo prvo predstavljajnje javnosti.

Izložba ostaje otvorena do 1. veljače 2024.

Foto: Bljesak.info / Otvorena izložba fotografija Luke Đurića
Kopirati
Drag cursor here to close