Panel diskusija u Mostaru

Umjetnici imaju optimističan pogled na svijet

Panel diskusija je održana u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru, a uspješne akademske slikarice Tajma Guzin, Maja Rubinić bile su sudionice panel diskusije. Uživo, zoom-om, se javila i Vanja Nikšić – Duvnjak.
Kultura / Umjetnost | 01. 09. 2022. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa građanki i građana Mostara 31.08.2022. godine održala je  panel diskusiju na temu „Nevidljive žene u slikarskoj umjetnosti Mostara“.

Panel diskusija je održana  u Muzičkom centru Pavarotti  u Mostaru, a uspješne akademske slikarice Tajma Guzin, Maja Rubinić bile su sudionice panel diskusije. Uživo, zoom-om, se javila i Vanja Nikšić – Duvnjak.

Panelistice su govorile o svom radu, ulozi umjetnica u kreiranju i oblikovanju društva kroz slikarstvo i umjetnost općenito. Na panelu je zaključeno kako umjetnici imaju optimističan pogled na svijet i da je optimizam i energija prožeta kroz umjetničke radove, te da svaki čovjek kroz svoj rad utječe na svoje okruženje.

Alma Pelo Zagorčić, članica Inicijative, je napravila istraživanje o ženama umjetnicama iz prošlosti Mostara.

Nažalost, podaci o ženama slikaricama iz Mostara su vrlo oskudni te je istraživanje prošireno na regiju Hercegovine.  Kada je riječ o Hercegovini to su: Rajka Merćep rođena u Bileć 1904. godine, Milena Šotra Gaćinović rođena 1909. godine u selu Pješivac kod Stoca, Nada Pivac rođena u Čapljini 1926. godine, Memnuna Vila Bogdanić rođena u Mostaru 1934. godine.

Kada je riječ o slu#benim podacima, Milenu Šotra Gaćinović nazivaju prvom slikaricom Hercegovine.

Na ovaj način, Inicijativa građanki/na Mostara nastoji skrenuti pažnju javnosti o ženama koje su obilježile povijest slikarske umjetnosti Grada Mostara, ali i ženama koje će tek obilježiti povijest slikarske umjetnosti grada.

Projekt financira organizacija „Kvinna till Kvinna“. U narednom raydoblju Inicijativa građanki i građana Mostara, će kroz devet projektnih aktivnosti predstaviti žene, koje svojim radom doprinose razvoju Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close