Operna diva

Slavna Maria Callas dobila svoj muzej u Ateni

''Velika diva, Maria Callas, vraća se kući. Ponosni smo na ovaj muzej koji prvi kombinira tehnologiju i proživljeno iskustvo'' - rekao je atenski gradonačelnik Kostas Bakoyannis.
Kultura / Umjetnost | 26. 10. 2023. u 14:28 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U grčkoj prijestolnici Ateni u četvrtak se otvara muzej posvećen čuvenoj sopranistici Mariji Callas koja se smatra najvećom opernom divom na svijetu.

Smješten u trokatnoj neoklasičnoj zgradi u srcu glavnog grada Grčke, muzej otvara svoja vrata uoči stogodišnjice njenog rođendana, prenosi Hina.

Četverokatna zgrada iz 20-ih godina prošlog stoljeća na središnjem trgu Syntagma nekoć je bila hotel.

Posjetitelji će u muzeju moći vidjeti preko 1300 izložaka, od njezinih opernih haljina, uključujući i plavu baršunastu haljinu koju je nosila nakon nezaboravnog izvođenja Verdijeve opere Traviata 1955. u milanskoj Skali, do školskih bilježnica, partitura i fotografija te čak i sudbonosnog menija na zabavi u Veneciji 1957. gdje je upoznala grčkog tajkuna Aristotela Onassisa, priopćili su organizatori.

Na drugom katu muzeja posjetitelji će moći slušati dijelove njenih prepoznatljivih predstava.

''Velika diva, Maria Callas, vraća se kući. Ponosni smo na ovaj muzej koji prvi kombinira tehnologiju i proživljeno iskustvo'' - rekao je atenski gradonačelnik Kostas Bakoyannis.

Obnova zgrade i preuređenje u muzej trajalo je više od desetljeća, uz troškove od 1,5 milijuna eura.

Neke od izloženih predmeta su, između ostalih, donirali milanska Scala, njujorška opera Metropolitan, Teatre la Fenice u Veneciji i Arena u Veroni gdje je Callas 1947. prvi puta debitirala u Italiji.

Maria Anna Cecilia Sofia Kalogeropoulos, operna diva grčkih korijena svjetski poznata kao Maria Callas, rođena je u New Yorku u prosincu 1923. godine. Preminula je 1977. godine od infarkta.

Kopirati
Drag cursor here to close