FOTO

Skulpture koje dišu emocijama: Maša Paunović Mostarcima predstavila 'Oslobađanje'

Maša Paunović akademska je kiparica koja u kiparskoj tradiciji nudi put osobnog pročišćenja, emocijom oblika koji nam je često kamen spoticanja prema oslobođenju od onoga što duh civilizacije odvodi od iskonskog.
Kultura / Umjetnost | 04. 04. 2024. u 21:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba akademska kiparice Maše Paunović "Oslobađanje" svečano je otvorena u četvrtak u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača.

4 godine

Kako je kazala autorica, na seriji skulptura radila je četiri godine, a sve je započelo s koronom, u trenutku kada su se svi osjećali bespomoćno i zarobljeno u strahu i napetosti.

"Serija 'Oslobađanje' je u stvari oslobađanje emocija i svaka ova skulptura je zapravo jedna materijalizirana forma mojih emocija prije svega, a onda i onih koje smo globalno doživljavali", istaknula je Paunović.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Izložba Oslobađanje Maše Paunović u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru

Dodala je kako je u njezinom radu zapravo sve povezano s emocijama te naglasila kako je pred njom novi veliki projekt u Norveškoj gdje će raditi na velikoj skulpturi od granita.

Na pitanje koliko je teško raditi s kamenom odgovara:

"Ja više taj kameni materijal ne doživljavam kao neku prepreku. Sigurno da je teško fizički, ali je ipak teže mentalno".

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Izložba Oslobađanje Maše Paunović u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru

Put osobnog pročiščenja

Podsjetimo, Maša Paunović akademska je kiparica koja u kiparskoj tradiciji nudi put osobnog pročišćenja, emocijom oblika koji nam je često kamen spoticanja prema oslobođenju od onoga što duh civilizacije odvodi od iskonskog.

Kiparska tradicija podrazumijeva i tradicionalni medij kamena, mramora ili drveta u kojem se kiparica odabire izraziti hermeneutičkim iskustvom prema promatraču, napose, najavili su organizatori.

Maša Paunović rođena je 30. studenoga 1981. godine u Beogradu. Diplomirala je 2005. godine na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu sa srednjom ocjenom 9,30 na odsjeku kiparstvo, u klasi prof. Zorice Janković i prof. Miluna Vidića.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Akademska kiparica Maša Paunović

Iste godine upisala je magistarske studije i u srpnju 2010. je obranila magistarski rad na temu "Sanduk-duh vremena, Trg Republike, Beograd" iz oblasti kiparstvo.

U studenom 2012. završila je tečaj specijalizacije u oblasti umjetničke obrade metala kod kipara Arnalda Pomodora, u institutu "Centro Tam" u Italiji.

Izlaže od 2002. godine i sudjelovala je na preko stotinu kolektivnih i osam samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close