Izložba

Široki Brijeg: Devet skulptura Mateje Galić

Mateja Galić radovima iz svog novog ciklusa protestira protiv svjetonazora u kojima se sve mjeri, važe i opisuje u superlativima.
Kultura / Umjetnost | 03. 04. 2023. u 07:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba skulptura Mateje Galić pod nazivom MEĐUPROSTOR otvorena je sinoć u Galeriji VRBA u Širokom Brijegu.

Na otvorenju se posjetiteljima obratila autorica izložbe i Tomislav Ćavar, autor predgovora, koji je otvorio samu izložbu.

Autorica se predstavila s devet skulptura. Izložba ostaje otvorena do 15.4.2023.godine.

Današnja percepcija stvarnosti često počiva na banalnostima, na stvarima koje se mogu opipati, shvatiti i doživjeti „na prvu“. Mateja Galić radovima iz svog novog ciklusa protestira protiv svjetonazora u kojima se sve mjeri, važe i opisuje u superlativima.

Foto:PR / Na otvorenju se posjetiteljima obratila autorica izložbe i Tomislav Ćavar

U stoljeću u kojem se većina toga polira, brendira i počiva samo na površinskom sloju ljuske, umjetnica se hrabro odlučuje za skulpture, kojima je potrebno pristupiti intimno jer one traže suptilnost, unošenje u format i gledanje iz neposredne blizine. Svoje skulpture definira metalnim konturnim linijama, koje jasno određuju volumene, zatvaraju i otvaraju prostore.

 Njima se u igri formi suprotstavljaju mekani, loptasti, valjkasti i valoviti volumeni, a skulpture na momente prelaze u prostorne crteže, vođene linijom koja geometrijski ne poštuje sva pravila trodimenzionalne perspektive vodeći nas tako u međuprostore i nevidljive dimenzije. Stepenice i merdevine umjetnica leitmotivski provlači kroz skoro sve radove, pričajući kroz arhitektonske forme o čovjeku.

Dok Escherove stepenice prave optičke iluzije, stvarajući konfuzije, Matejine nas svjesno vode da pogledamo iza banalne stvarnosti, otvarajući nam vrata novih dimenzija i nisu nipošto prelazak u virtualni prostor Metauniverzuma, u kojem se spajaju virtualna i svakodnevna realnosti, nego su ljudska, duhovna potreba za četvrtom dimenzijom, koja je u potpunosti emocionalnog karaktera.

Svojim skulpturama umjetnica uspješno ispituje male mikro prostore aludirajući na ulazak u veliki, široki svijet oslobođen uskogrudnosti i jednodimenzionalnosti.

Mateja Galić rođena 1986. u Mostaru, živi i stvara u Širokom Brijegu

Foto:PR / Autorica se predstavila s devet skulptura

Magistrirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu 2010. u klasi profesora Stjepana Skoke

Članica udruge Vrba

Radi na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru u zvanju višeg asistenta na odjelu kiparstva

Kopirati
Drag cursor here to close