David Hockney

Ova slika u javnosti nije viđena 45 godina. Za nju se traži i 20 milijuna dolara

Hockney (86) je 1965., nakon prvog putovanja u Los Angeles, naslikao Californiju, sliku koja prikazuje dvije gole figure u otvorenom bazenu.
Kultura / Umjetnost | 17. 02. 2024. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA / Rani Hockneyev rad, koji u javnosti nije viđen 40 godina, ide na dražbu

Rani rad britanskog umjetnika Davida Hockneyja - slika koja prikazuje njegov dobro poznat motiv s bazenom, a u javnosti nije viđena više od 40 godina - kreće na aukciju uz procjenu po kojoj bi mogla biti prodana za oko 20 milijuna dolara.

Hockney (86) je 1965., nakon prvog putovanja u Los Angeles, naslikao Californiju, sliku koja prikazuje dvije gole figure u otvorenom bazenu. Od 1968. djelo je u privatnoj zbirci. Zadnji je put u javnosti viđeno 1979. i vrhunac je dražbe koju će 7. ožujka održati aukcijska kuća Christie's pod nazivom 20th/21st Century: London Evening Sale.

Slika se u katalogu nudi kao izložak s "cijenom na upit", a znalci procjenjuju da bi se mogla prodati za oko 20 milijuna dolara. "Riječ je o jednom od najranijih primjera Hockneyjevih slika s motivom bazena", rekla je Reutersu Tessa Lord, ravnateljica Christie'sova Odjela za poslijeratnu suvremenu umjetnost, prenosi Hina.

Godine 2018. Hockneyjevo djelo iz 1972. Portret umjetnika (Bazen s dvije figure) prodano je za 90.3 milijuna dolara. Bila je to rekordna cijena za djelo živućeg umjetnika na jednoj dražbi.

"Puno je dodirnih točaka između dvaju djela. Uz to smo od rekorda postignutog te 2018. svjedočili naglom širenju tržišta i pojačanom interesu za slike Davida Hockneyja", rekla je Lord.

California će u ožujku najprije biti izložena u Parizu i New Yorku, prije nego što bude vraćena u London, gdje će također biti izložena prije prodaje.

Kopirati
Drag cursor here to close