73. godišnjice oslobođenja

Otvorena izložba 'Nepokoreni Mostar u borbi za slobodu'

Središnja manifestacija obilježavanja koja će, prema najavama organizatora, okupiti preko tisuću gostiju iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije bit će upriličena u subotu, 17. veljače.
Kultura / Umjetnost | 12. 02. 2018. u 20:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manifestacija "Dani antifašizma u Mostaru", koja se održava u povodu obilježavanja 73. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, započela je otvorenjem izložbe "Nepokoreni Mostar u borbi za slobodu" u ponedjeljak večer u Narodnom pozorištu Mostar.

Izložbu je otvorio zastupnik SDP-a u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije Amer Zagorčić koji je i radio na prikupljanju arhivske građe za ovu izložbu.

Po njegovim riječima, izložba ima više dijelova i tema koja obrađuje. Među temama je Partizansko groblje i narodni heroji grada Mostara.

"Zatim je tu tema okupatora i domaćih izdajnika, kao i onih ljudi koji su bili na časnoj strani povijesti zbog kojih i jesmo ovdje - mostarskih partizana kojih je 662, a koji su ugradili svoje živote u 14. veljače i u slobodu koja je došla tim danom u Mostar", objasnio je Zagorčić.

Dodao je kako je korištena i privatna građa, zatim građa iz Vojnog instituta SFRJ, Arhiva Hercegevine i Knjiga mostarskoj operaciji u Mostaru i Hercegovini u NOB-a.

"Ove smo godine odlučili da upriličimo širu manifestaciju da se obilježavanje ovog značajnog datuma iz povijesti Grada ne svede samo na to da dođemo jedan dan, ispričamo se, položimo cvijeće i čekamo neku narednu prigodu, nego da pokušamo skrenuti pažnju na vrijedne tekovine antifašizma koje baštini ovaj grad", poručio je predsjednik Sead Đulić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar, koje je i organizator ove manifestacije.

Drugoga dana manifestacije na Memorijalnoj sceni 2532 u 19 sati bit će upriličena projekcija igranog filma "Šišanje".

U sklopu manifestacije, uz ostalo, u srijedu, 14. veljače, u Centru za kulturu Mostar u 19 sati bit će predstavljeno drugo izdanje knjige "Tito i mi- jučer, danas, sutra" o kojoj će govoriti Besima Borić, Slavo Kukić i Esad Bajtal, a 15. veljače u Hotelu "Bristol" u 19 sati održat će se tribina "Spomeničko naslijeđe NOB-a i kultura sjećanja". Uvodničari na tribini bit će Tomislav Išek i Senada Demirović-Habibija.

 Središnja manifestacija obilježavanja koja će, prema najavama organizatora, okupiti preko tisuću gostiju iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije bit će upriličena u subotu, 17. veljače. Tom prilikom, u Narodnom pozorištu Mostar u 10 sati bit će održana svečana akademija, a nakon nje, u 12:30 sati, polaganje cvijeća na Partizansko spomen groblje u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close