Otvorena izložba

FOTO | Nebo kroz objektiv Darije Delić

Izložba je priređena povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom, a okupljeni nisu skrivali ponos i oduševljenje.
Kultura / Umjetnost | 20. 03. 2024. u 19:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Proglašavam izložbu otvorenom", ponosno je kazala Daria Delić te izazvala pljesak i ovacije okupljenih.

Naime, Daria je u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača otvorila svoju prvu jedinstvenu izložbu fotografija pod nazivom "Nebo".

Foto: Bljesak.info / Daria Delić na otvorenju svoje izložbe "Nebo"

Izložba je priređena povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom, a okupljeni nisu skrivali ponos i oduševljenje izložbom.

"Želim da svi budu sretni zbog mene. Radila sam kombinaciju fotografija od koje je došla i velika izložba. Drago mi je da je ovdje veliki broj ljudi i da su me podržali", poručila je Daria.

Dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak i predsjednik Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka rekao je kako prvi put surađuju s Udrugom za Down sindrom Mostar te kako na ovaj način obilježavaju i njihov dan: 21. ožujka.

"Predložio sam da ovo bude tradicija te da ubuduće, u sklopu Napretkovog tjedna kulture, predstavljamo sadržaj kojega radi Udruga za Down sindrom Mostar, a kako bismo i na ovaj način bili inkluzivni i ovo društvo činili boljim", poručio je Landeka.

Foto: Mario Obrdalj / Fena / Daria Delić autorica izložbe Nebo

Govoreći o izložbi, voditelj galerije Dalibor Nikolić rekao je da su od ukupno 1.300 fotografija odabrali njih 60 koje tretiraju nebo kao motiv. Kako je pojasnio, jedan dio fotografija napravljen je s tla, dok je drugi dio fotografiran iz aviona.

"Sam postav promatrača pozicionira ispod neba i u nebo. Samo jedna fotografija na ovoj večerašnjoj izložbi ne prikazuje nebo, nego sakralni trenutak unutar kojega možemo vidjeti nagovještaj Uskrsa", dodao je Nikolić.

Ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović izrazio je zadovoljstvo što su, kao ustanova, na ovaj način mogli dati mali obol ovoj, kako je rekao, povijesnoj izložbi.

"Na ovaj način pomičemo granice i povećavamo svijest da su i osobe s poteškoćama u razvoju među nama i da trebamo raditi na njihovoj inkluziji, povećavati svakodnevno razinu njihove uključenosti u društvo te na taj način pomicati granice u pozitivnom smislu. Drago mi je da smo i mi dio te priče", zaključio je Vidović.

Foto: Bljesak.info / Izložba Nebo autorice Darie Delić

Napretkova manifestacija nastavlja se u četvrtak nastupom Ansambl ''Fugato'' iz Zenice, koji izvodi srednjovjekovnu glazbu.

Ansambl, kojeg čini osam glazbenika, kroz španjolsku, francusku i talijansku srednjovjekovnu glazbu traga i za glazbom tvrđava Bosne i Hercegovine u kojem je pronašao svoj podij za vlastiti izričaj.

Koncert će se održati u Galeriji kraljice Katarine Kosača s početkom u 19 sati.

 

O autorici:

Daria Delić djevojka je sa sindromom Down. Rođena je 6. travnja 1996. godine u Mostaru.

Uspješno je završila redovnu osnovnu školu i srednju Turističko-ugostiteljsku školu.

Daria je jedna od par stalno uposlenih osoba sa sindromom Down u BiH.

Članica je udruge za Down sindrom Mostar i koalicije udruga "Zajedno smo jači HNŽ".

Sudionica je niza edukativno inkluzivnih radionica i kampanja o promicanju prava osoba sa invaliditetom širom BiH. Sudionica je kiparskih i likovnih radionica pod vodstvom akademskog kipara Dalibora Nikolića. Poznati njihovi radovi su ilustracija slikovnice ''KRESIVO'' i ''Jaslice za Grad Mostar''.

Daria voli fotografirati, plesati, glazbu i sviranje gitare te sport i druženje.

Njezina fotografija ''Zraka Sunca'' natjecala je na izboru za najbolju fotografiju natječaja ''Sunčana strana Federacije BiH''.

Osvajačica je medalja i priznanja u stolnom tenisu, kuglanju i trčanju na natjecanju za osobe sa invaliditetom.

Članica je plesnog studija ''Koroleva'' i osvajačica zlatne medalje na međunarodnom natjecanju Mediteran Open dance 2022. održanom u Mostaru

Kopirati
Drag cursor here to close