Shmizla art

Mostarka koja najljepše "šara" po posuđu

Selma je ljubav prema umjetnosti razvila još u djetinjstvu, a oslikavanje porculana plod je te ljubavi.
Kultura / Umjetnost | 16. 04. 2021. u 12:14 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Posebno sam ponosna na prvi svoj rad na šalici koji je bio nešto najjednostavnije što sam uradila, samo jedna riječ, ali je bio okidač koji je probio led i odredio daljnji smjer rada", kazala je za Bljesak.info Selma Zukić Hujdur.

Naime, ova mlada Mostarka oslikava najljupkije posuđe u Hercegovini.

Selma je ljubav prema umjetnosti razvila još u djetinjstvu, a oslikavanje porculana plod je te ljubavi.

"Početak mog slikanja bio je baziran na platna, najviše sam slikala prirodu, kao i apstraktne motive. Nakon ideje da krenem oslikavati porculan, osnovala sam Shmizlu i krenula s tom idejom funkcionalne umjetnosti. Cilj je bio oslikati predmet koji može lijepo izgledati u prostoru, ali i imati svoju svakodnevnu primjenu u kućanstvu", naglasila je.

Kako ističe oslikavanje predmeta dugotrajan je proces, a njegovo trajanje ovisi od kompliciranosti zadatka.

"Oslikavanje predmeta je proces koji kreće pripremom, čišćenjem i dezinfekcijom, zatim slijedi skica, oslikavanje bojama, sušenje te pečenje i hlađenje. Vrijeme potrebno za izradu ovisi od toga što oslikavam, koliko je rad zahtjevan. Rekla bih da cijeli proces oslikavanja jednog predmeta traje oko 24 sata, a nekada i duže", rekla je za Bljesak.info.

Selma navodi kako je njezin najzahtjevniji projekt zapravo bio čajnik za čije ukrašavanje joj je bilo potrebno četiri dana.

"Najzahtjevnije za oslikavanje su manje šalice i predmeti nepravilnih oblika, a oslikavanje setova šalica ili tanjura traje najviše s obzirom da je riječ o više komada", kazala je.

Oslikavanje, pripremu, pakiranje i slanje obavlja sama, a njezina djela ukrašavaju domove diljem Bosne i Hercegovine.

Navodi kako nikada nije imala čudnih zahtjeva za oslikavanje, nego je većinom riječ o zanimljivim i smiješnim idejama.

"Ljudi su vrlo kreativni kada su u pitanju personalizirani pokloni i kada imaju potpunu slobodu u biranju natpisa", istaknula je Selma. 

Cijeli projekt Shmizla art razvio se spontano, a kako navodi, uspjeh ju je i samu iznenadio.

"U početku sam vidjela potencijal u samoj ideji, ali nisam očekivala toliki odjek. Drago mi je što sam iskoristila trenutak i započela ovu priču, sretna sam što radim ono što volim i zaista uživam u svakom trenutku", zaključila je za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close