Joconda Nue

Da Vinci nacrtao i golu Mona Lisu?

Stručnjaci su proučavali crtež ugljenom poznat pod nazivom "Monna Vanna" koji se pripisuje Leonardovim učenicima. Na njezinoj poleđini piše "Joconda Nue".
Kultura / Umjetnost | 03. 10. 2017. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera


Akt nacrtan drvenim ugljenom koji je pronađen u pariškoj umjetničkoj zbirci nakon 150 godina, mogao bi biti skica što ju je napravio slavni Leonardo da Vinci, smatraju eksperti iz Louvresa.

Oni su proučavali crtež ugljenom poznat pod nazivom "Monna Vanna" koji se pripisuje Leonardovim učenicima. Na njezinoj poleđini piše "Joconda Nue".

Od 1862. dio je kolekcije renesansne umjetnosti u muzeju Conde smještenom u palači Chantilly smještenoj sjeverno od Pariza.

Kustosi Condea vjeruju da je "crtež bar djelomično napravio slavni Leonardo".

"Način na koji su nacrtani lice i ruke izniman je. Nije riječ samo o blijedoj kopiji nekog dijela. A mi tražimo nešto na čemu je Leonardo potkraj života radio paralelno s Mona Lisom", izjavio je kustos Mathieu Deldicque, dodavši da bi crtež mogao biti i pripremna skica za neko uljano platno, prenosi Hina.

Tvrdi i da su položaj ruku i tijela gotovo identični Mona Lisinim, a dimenzije gotovo istih dimenzija kao slavno slikarevo platno.

Kopirati
Drag cursor here to close