7. izdanje

''Bridge'' povezuje umjetnike u okviru Street Arts Festivala Mostar

Ovaj festivalski koncept nastao je iz želje da se mladi umjetnici iz BiH umreže sa autorima iz Berlina, s ciljem da se te suradnje nastave i da mostarska platforma urbane kulture doživi još više progresa.
Kultura / Umjetnost | 14. 06. 2018. u 19:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bridge

Street Arts Festival Mostar i Agencija lokalne demokracije Mostar predstavljaju umjetnički koncept „BRIDGE“, koji se održava tokom trajanja 7. izdanja Street Arts Festivala u periodu od 14.-18. lipnja
Riječ je o projektu -BeRlin cultural Intervention-Differentes Grow Equal-, koji umrežava umjetnike iz Berlina, Mostara, Sarajeva i Tuzle, te kojeg je podržala Njemačko veleposlanstvo u Sarajevu.

U sklopu svog programa,  „BRIDGE“ će biti domaćin jednom od priznatijih apstraktnih uličnih umjetnika iz Berlina, Johannesa Mundingera, koji će oslikavati mural u Šantićevoj ulici i gdje će također intervenirati umjetnici iz Sarajeva Rikardo Druškić i Saša Peševski. U tom periodu festival će ugostiti i sarajevsku umjetnicu Sunitu Fišić, zatim lokalnog umjetnika Marka Zakky-a Zadru, te Darku Jovičićai Miroslava Remetića iz Tuzle.

Ovaj festivalski koncept nastao je iz želje da se mladi umjetnici iz BiH umreže sa autorima iz Berlina, s ciljem da se te suradnje nastave i da mostarska platforma urbane kulture doživi još više progresa.

Pored oslikavanja murala bit će upriličen bogat kulturni program koncepta „BRIDGE“ , koji će se održati  16.06.2018. godine.

U 19 sati u OKC Abrašević bit će održana izložba „Art Show“ Sunite Fišić, nakon koje će u 21 sat početi multimedijalni performans „Lovevolution“ koji objedinjuje sliku, zvuk, poeziju i ples te u kojem učestvuju Dj Marina Mimoza (Mostar), pjesnikinja Ivana Vezilić (Mostar), slikarice Sabina Maslo (Mostar) i Ale Senso (Berlin), violinistica Suzana Vinković ( Sarajevo) i Jasmin Jessie Mutić (Mostar).  
Nakon toga slijedi After Party u Coco Locu „StreetArtura Vinyl Box“ na kojem će svi ljubitelji kvalitetnog elektronskog zvuka moži uživati u setovima gostujućih Dj-eva, koji će puštati muziku sa vinyla. To su Dj. Andre Schone iz Berlina i Keon iz Sarajeva.

''Ovim projektom  želimo podržati multikulturalnu platformu ulične umjetnosti kao i elektronsku scenu u gradu, te ozvaničiti suradnju s Street Arts Festivalom, s čijim je timom bilo veliko zadovoljstvo planirati umjetničku priču cijelog koncepta'', kažu iz Agencije lokalne demokracije Mostar.

''Pozivamo građane da budu dio ove posebne festivalske energije i dožive nova umjetnička iskustva'', poručuje festivalski tim.

Kopirati
Drag cursor here to close