Lopovi s ukusom

Baza ukradenih umjetnina: Na popisu još 46 djela Jusufa Juse Nikšića

Od navedenih 46 slika, 45 je ukradeno iz ateljea umjetnika 2013. godine, dok je jedno djelo nestalo u ratnom razdoblju.
Kultura / Umjetnost | 07. 03. 2024. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar protiv krijumčarenja umjetninama-CPKU je proširio Bazu podataka nestalih umjetnina za kojim traga Bosna i Hercegovina. S prijašnjih 188 umjetnina baza je proširena i u njoj se sada nalazi potraga za 234 umjetnine.

''Na osnovu podataka dostavljenih od strane obitelji, u Bazu nestalih umjetnina je uvršteno novih 46 umjetnička djela ukradenih u ranijem periodu od istaknutog bosanskohercegovačkog akademskog slikara Jusufa Juse Nikšića, priopćeno je iz Centra.

Od navedenih 46 slika, 45 je ukradeno iz ateljea umjetnika 2013. godine, dok je jedno djelo nestalo u ratnom razdoblju.

''Pljačka ateljea Jusufa Juse Nikšića se dogodila u Mostaru u noći između 28. i 29.12. 2013. godine. Prijava je podnesena Policijskoj upravi Mostar 29.12. 2013. godine a predmet se trenutno nalazi u Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije'', navodi se u priopćenju.

Centar navodi da se, prema procjeni iz 2013. godine, radilo o umjetničkim slikama čija je vrijednost bila pola milijuna konvertibilnih maraka, dok je danas tržišna vrijednost ovih ukradenih djela sigurno puno veća.

Akademski slikar Jusuf Jusa Nikšić je bio jedan od velikana likovne scene Bosne i Hercegovine i ex-Jugoslavije. Bio je jedan od predvodnika mostarskog likovnog kruga, član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i do 1991. godine profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close