Les Invalides

Nedostatak križa na olimpijskom plakatu Pariza izaziva kontroverze i kritike

Ovaj potez izazvao je negodovanje dijela javnosti, kako u Francuskoj tako i međunarodno, zbog očitog izostanka kršćanskih simbola na prikazu pariških znamenitosti.
Kultura / Umjetnost | 05. 03. 2024. u 23:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na službenom plakatu za nadolazeće Olimpijske igre u Parizu izazvalo je kontroverzu jer je uklonjen zlatni križ s vrha kupole Doma invalida, poznatog muzeja i spomenika povezanog s francuskom vojnom poviješću gdje se nalazi i Napoleonov grob.

Ovaj potez izazvao je negodovanje dijela javnosti, kako u Francuskoj tako i međunarodno, zbog očitog izostanka kršćanskih simbola na prikazu pariških znamenitosti.

"Na službenom plakatu za Olimpijske igre u Parizu izbrisan je križ na vrhu kupole Doma invalida i nema francuske zastave. Nevidljivost našeg identiteta je neprihvatljiva pogreška. Protiv woke kulture moramo se neumorno boriti na svim razinama", poručio je zastupnik u Narodnoj skupštini Nicolas Meironnet, izazivajući dodatnu polemiku.

Organizatori Olimpijade tvrde da je riječ o "umjetničkoj interpretaciji" koja nije nužno vjerna stvarnosti. Autor plakata, Ugo Gattoni, također je iznio svoje stajalište: "Na crtežima za službene plakate nije mi bio cilj prikazati objekte i građevine onakvima kakvi su. Evociram ih onakvima kakvima ih vidim, bez skrivenih namjera. Ne želim da budu vjerni originalu, već da ih na prvi pogled možemo zamisliti dok ih projiciramo u nadrealni i svečani svemir."

Ipak, mnogi primjećuju nedostatak vjerskih i nacionalnih elemenata na prikazu, što je u zemlji s dugom tradicijom sekularizma izazvalo kontroverzu, prenosi Bitno.net.

Kopirati
Drag cursor here to close