#OSTAJEMO DOMA

Zatvorili vrata, ali odškrinuli prozor: Čitanje u doba korone

''Za korisnike iz grada Mostara, knjige upakiramo u kuvertu i ostavimo na ulazu u Hrvatski dom herceg Stjepana Kosače u dogovoreno vrijeme. Pazimo da se ispoštuju sve naredbe Kriznog stožera o zaštiti i kretanju''
Kultura / Knjige | 13. 04. 2020. u 12:12 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svi oni koji vole čitati štivo za ‘dušu’ neka posegnu za knjigama koje su nekada kupili, dobili na dar, posudili, koje su nekoć željeli pročitati, ali nikada nisu. Sada imaju vremena za to'', poručuju za Bljesak.info iz Narodne knjižnice HNŽ Mostar.

Naime, koronavirus utjecao je i na rad ove knjižnice, ali to ne znači da ga je obustavio.Upravo suprotno, rad se nastavlja – ali sa izmjenama u načinu usluge koja se pruža čitateljima. Knjige se dostavljaju, čitati se nije prestalo, a djelatnici knjižnice aktivni su i na Facebook stranici, gdje svakodnevno komuniciraju sa čitateljima.

Prozor u svijet knjiga

''U ovom izazovnom vremenu, bez presedana, koje je u naše živote unijela strah s obzirom da je sve stalo pojavom COVID-19 epidemije osjetili smo potrebu da nađemo načina da pomognemo čitateljima da dođu do knjiga, a da pritom ne ugrozimo ni sebe ni njih. Narodna knjižnica HNŽ Mostar zatvorila je svoja vrata, ali je odškrinula prozor'', kazala je za Bljesak.info ravnateljica knjižnice Julijana Pavlović.

Upravo ravnateljica je ta koja trenutno 'fizički' obavlja poslove u ovoj knjižnici, dok su ostali djelatnici, kako nam je Pavlović pojasnila ''umjesto dežurstva u knjižnici, raspoređeni i zamoljeni da radom od kuće svoje ideje i kreativnost pretoče na Facebook stranici Narodna knjižnica HNŽ Mostar''.

I kako se i sami možete uvjeriti njihova Facebook stranica je izuzetno aktivna s mnogo korisnog i interesantnog sadržaja.

Tu možete pronaći brojne savjete, prijedloge, zanimljive video materijale, odlomke iz knjiga, edukativne članke i sve informacije koje vam mogu olakšati pronalazak knjiga i štiva koje vas zanima ili vam je neophodno iz nekog drugog razloga.

S rukavicama po knjigu

''Najviše upita na e-mail šalju studenti za stručnu literaturu i udžbenike, potrebne za magisterije, završne radove, ispite i sl. Tijekom proteklih 20 dana uspjeli smo uslužiti 15 korisnika, te smo uradili dvije međuknjižnične posudbe sa knjižnicom iz Sarajeva'', kazala je ravnateljica Pavlović.

Također, pojedinim korisnicima literatura je dostavljena poštom, a za korisnike iz grada Mostara postoji način na koji mogu preuzeti naručenu knjigu.

''Za korisnike iz grada Mostara, knjige upakiramo u kuvertu i ostavimo na ulazu u Hrvatski dom herceg Stjepana Kosače u dogovoreno vrijeme. Pazimo da se ispoštuju sve naredbe Kriznog stožera o zaštiti i kretanju, te svi koji dolaze preuzeti građu dužni su imati masku i rukavice'', dodaje Pavlović.

Foto: Facebook / Upakirane knjige čekaju svoje čitatelje

Dakle, prepreke za čitanje nema. Izgovora nema. Dobra volja, želja za upijanjem novih znanja, vrijeme kojeg sada imamo napretek, maska i rukavice je sve što vam je potrebno da biste nahranili svoje moždane ćelije i iz 'koronavremena' izašli mentalno jaki sa novim znanjima koje vam nitko ne može oduzeti.

Kako do knjiga ?

Od 18.ožujka,2020.godine Narodna knjižnica HNŽ Mostar obavlja poslove na način da je:

- Zabranjen ulaz strankama u prostor Narodne knjižnice HNŽ
- Stranke svoje zahtjeve mogu poslati putem e-mail adrese: [email protected]
a) Ime I prezime
b) Broj članske iskaznice
c) Broj mobitela ili telefona
d) Autor i naslov tražene građe

- Narodna knjižnica HNŽ-a će sukladno zahtjevu stranaka obraditi samo žurne zahtjeve.
- O datumu i načinu preuzimanja traženih podataka i građe, stranke će biti obaviještene telefonskim putem.
- Posuđena građa ne može se vraćati u knjižnicu do daljnjega.

Kopirati
Drag cursor here to close