Predstavljanje u Mostaru

Zašto treba udomiti 'Beskućnika'

Kabil kaže kako je težina odluke da se bavi ovom temom bila kao borba s najvećom nemani a teška dvojba ima li hrabrosti da sve ponovno proživi.
Kultura / Knjige | 04. 04. 2024. u 10:21 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada odeš iz svoje kuće i zamijeniš je nečijom drugom, neminovno ostaviš dio svoga života, a u novoj naiđeš na tragove tuđih trajanja onih koji su prije tu živjeli. Pogotovo kada se takve stravi dešavaju silom prilika, kada ljudi bježe i spašavaju što se spasiti može'', piše Namik Kabil u romanu 'Beskućnik', koji je predstavljen u srijedu navečer u mostarskom Klubu knjige Ivo Andrić.

I upravo je kuća na neki način glavni lik ovoga autobiografskog romana u kojem se kroz povijest jedne obitelji postavlja pitanje gdje nam je kuća, gdje nam je dom?

''Kabil se pitanjem doma opsesivno bavi'', rekao je predstavljač Almin Kaplan navodeći kako je u ovom romanu ta tema došla do usijanja te kako je 'Beskućnik' knjiga u kojoj je autor najviše pustio sebe da govori.

Kabil kaže kako je težina odluke da se bavi ovom temom bila kao borba s najvećom nemani a teška dvojba ima li hrabrosti da sve ponovno proživi. Težina te odluke, kaže, utjecala je na stil knjige.

''Kao da sam sebe stavio pred streljački vod'', rekao je Kabil čija nova knjiga opravdava jednu od definicija romana a to je da je on preslagivanje vlastitog života.

Kabil u knjizi propitkuje sve iz naše povijesti i povijesti svoje obitelji, od preseljenja iz Tuzle u Trebinje, bijega iz tog grada do razloga i posljedica proteklog rata.

Predstavljanje knjige popratile su emocije stavljene u dvije kutije, iz kojih su te emocije doslovno željele iskočiti. Gosti iz Trebinja, koji su kao investitori preuzeli Kabilovu kuću da na njoj niknu nečiji novi domovi, donijeli su dvije kutije pune fotografija koje su pronašli u kući. Kutije krcate fotografijama nisu se nakon otvaranja dale valjano zatvoriti pa se činilo da sjećanja i uspomene, baš kao i u romanu, ne žele biti skriveni.

U intervjuu za Bljesak.info uoči mostarske promocije knjige, Kabil je rekao kako je jedna od stvari koju je osvijestio pišući ovu knjigu je da pitanje kuće nije završeno i konačno.

U Kabilovoj knjizi, u kojoj svi možemo pronaći svoju kuću i svoj dom, pronaći ćemo pitanja koja nas mogu potaknuti da nađemo svoje odgovore. Stoga vrijedi udomiti 'Beskućnika' na policama svojeg doma.

Kopirati
Drag cursor here to close