500 knjiga

Vrijedna donacija Narodnoj knjižnici HNŽ-a: "Ovo je puno više od simbolike"

Riječ je o daru Hrvatske zajednice općina koja uključuje naslove s polja osnovnoškolske i srednjoškolske lektire.
Kultura / Knjige | 26. 03. 2024. u 12:35 S. Bošnjak | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodnoj knjižnici HNŽ-a u Mostaru je u utorak uručena vrijedna donacija od 500 knjiga.

Riječ je o daru Hrvatske zajednice općina koja uključuje naslove s polja osnovnoškolske i srednjoškolske lektire, dječjih slikovnica suvremenih autora, te knjige iz domene povijesti, politike, psihologije, pedagogije i medicinskih znanosti u vrijednosti od 7 tisuća eura.

"Kad smo imali posjetu onda sam rekao 'dajmo nešto konkretno' da ne bude samo kurtoazna posjeta i onda su Marija Buhač i Tomislav Martinović predložili da pokušamo obogatiti knjižni fond, a obzirom da sam i sam bibliofil rado sam priskočio u pomoć jer knjige najbolje povezuju ljude", kazao je na svečanom događaju Božo Lasić, načelnik Općine Konavle.

"Hrvati u BiH vože vole Hrvatsku nego što mi imamo empatiju prema vama"

"Predložio sam da idemo s donacijom i uspjeli smo i ovo je plod naše suradnje za koju se nadam da ćemo je nastaviti jačati i to je jedna snažna poruka na ovoj kulturnoj razini između Hrvatske i Hrvata u BiH", istaknuo je.

Foto: Bljesak.info / Načelnik Općine Konavle Božo Lasić

Lasić je dodao da "vi koji živite u BiH i negdje drugo više volite i ljubite Hrvatsku nego što mi imamo empatiju prema vama".

"Ja je imam i osjećam je i živim takav način života i uistinu sam radostan što sam pomogao i raduje me jer je puno bolje davati nego primati i osjetio sam pozitivnu vibraciju i sretan sam. Osjetio sam se dobrodošao", naglasio je.

Komentirajući zeleno svjetlo koje je Bosna i Hercegovina dobila po pitanju pristupnih pregovora Lasić je kazao kako su i prije Republika Hrvatska i BiH imali dobru prekograničnu suradnju, a sada se otvara puno veća prilika za nove, zajedničke projekte.

Foto: Bljesak.info / Donacija Narodnoj knjižnici HNŽ-a

Zahvaljujući se Boži Lasiću, premijerka Vlade HNŽ Marija Buhač kazala je kako je "u Republici Hrvatskoj u svakoj županiji s kojom sam imala kontakt imala prijateljsku potporu i osjećaj prema nama koji živimo ovdje".

"Zahvaljujem, kako gospodinu Lasiću, tako i svim hrvatskim općinama koji su sudjelovali u ovoj donaciji. Popred važnosti prekogranične suradnje, mislim da smo mi u BiH i u ovoj županiji tek na početku vrlo zahtjevnog puta kojeg je Hrvatska već prošla i ta pomoć je nama potrebna", istaknula je Buhač.

Foto: Bljesak.info / Tomislav Martinović, Marija Buhač i Božo Lasić

Knjige kao nešto najvrjednije

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH i zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović kazao je kako je "ovo puno više od simbolike".

"To što radi Božo Lasić je za nas dobar znak da ćemo nastaviti ovu suradnju i dalje. Imamo puno zanimljivih tema o kojima u budućnosti trebamo razmišljati", kazao je Martinović.

"Knjige su nešto što je najvrjednije i mislim da će pomoći svim članovima naše knjižnice, ali po meni je puno bitnije naglasiti kako se na ovaj način osjeća uzajamno prožimanje i volja Hrvata u BiH i Hrvata u Hrvatskoj da ta suradnja bude još bolja", dodao je.

Kazao je i kako se nada se "da ćemo skoro prostupiti realizaciji i drugih projekata o kojima se razmišlja i možemo svi biti zadovoljni ovim što se danas događa u Mostaru".

Foto: Bljesak.info / Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH i zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović

Europski iskorak

Martinović se dotaknuo i europskog iskoraka Bosne i Hercegovine te istaknuo značaj Republike Hrvatske koja je "uložila veliki trud kako bi se to dogodilo".

"I dosad je bilo puno projekata koje smo realizirali u prekograničnoj suradnji, a sad se otvara ogroman prostor gdje ulazimo u novu etapu europskog puta i vjerujemo da će biti više projekata na kojima ćemo raditi s Hrvatskom. Moramo spoznati da Hrvatska u tome ima veliko iskustvo i da nam je ta vsta pomoći potrebna", istaknuo je Martinović.

Foto: Bljesak.info / Donacija Narodnoj knjižnici HNŽ-a

Dodaje kako je "Hrvatska doživjela komunalni procvat s europskim novcem i to moraju shvatiti stanovnici BiH - da ono što smo dobili kao priliku nismo dobili zasluženo onakvi kakvi jesmo, a s vjerom da ćemo cijeniti ovo i napraviti snažan iskorak i da ćemo živjeti u zajedničkom europskom prostoru". "Ukoliko ne budemo svjesni te činjenice bojim se da ćemo ostati crna točka u Europi. Iskreno se nadam da ćemo šansu zgrabiti i odraditi ono što se od nas očekuje", zaključio je Martinović.

Kopirati
Drag cursor here to close