Više od 2kg Vareša

Uskoro monografija "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća''

Na gotovo 400 stranica, predstavljena su dva tisućljeća povijesti vareškog kraja, a sama monografija je teška čak dva i pol kilograma.
Kultura / Knjige | 10. 11. 2019. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Vareš i vareški kraj kroz stoljeća", prva monografija o tom bosansko-hercegovačkom gradu, bit će predstavljena u Zagrebu, u četvrtak 14. studenog s početkom u 12 sati u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika.

O knjizi će govoriti jedan od najuglednijih hrvatskih književnika Miljenko Jergović; te Mladenko Marijanović, urednik fotografije - dok će se u ime nakladnika obratiti nazočnima Mario Mirčić, predsjednik vareške podružnice HKD-a Napredak.

Također, prisutnima će se obratiti ravnatelj Hrvatske matice iseljenika profesor Mijo Marić, te glavni urednik knjige i autora teksta, renomirani pisac Željko Ivanković.

Riječ je o divot-izdanju i jedinstvenoj prvoj monografiji o Varešu i njegovoj dvo- tisućljetnoj bogatoj povijesti. Na gotovo 400 stranica, predstavljena su dva tisućljeća povijesti vareškog kraja, a sama monografija je teška čak dva i pol kilograma.

Veliki, monografski format, tvrdi uvez, autorski dizajn s reljefnim foliotiskom u srebru, luksuzna zaštitna kutija, knjižni blok tiskan na najfinijem 135-gramskom GardaMatt Art papiru, preko 600 fotografija i ilustracija te dodatak - Leksikon vareških uglednika, informacije su iz "osobne iskaznice" monografije "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća".

Foto: PR / Uskoro monografija  "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća''

Autor i glavni urednik monografije je Željko Ivanković, ugledni bosansko-hercegovački književnik. Mladenko Marijanović je urednik fotografije, Mladen Divković - dizajner i likovno-tehnički i grafički urednik publikacije, dok je Jelena Jurić, lektorica i redaktorica ove knjige. Vladimir Ruf je priredio Leksikona uglednih Varešana na kraju knjige.

Čudesnu i neobičnu povijest Vareša obilježili su dugotrajni i brojni diskontinuiteti, ali u središtu su rude i rudna bogatstva zahvaljujući kojima je vareški kraj ušao u povijest i unatoč svemu, trajao, čak dva tisućljeća.

Brojni istraživači, povjesničari, znanstvenici najrazličitijih struka diljem europskog kontinenta, bavili su se vareškim krajem i njegovim Bobovcem, Perunom, Borovicom, Jelaškama, Oćevijom i brojnim drugim mjestima.

Raskošno opremljena i luksuzna monografija posvećena Varešu i vareškom kraju, osim što je tekstualno- slikovni hod kroz stoljeća, je i knjiga spomenik, najljepša čitanka namijenjena svima koji vole Vareš i njegove ljude, a najviše onima koji će ga tek upoznati i zavoljeti.

Svečana zagrebačka promocija održava se pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close