Svečana promocija

U nakladi Matice hrvatske Vitez predstavljen prvi broj časopisa Lašva

Matica hrvatska, kao najstarija svehrvatska udruga, u Vitezu se etablirala kao ozbiljna i otvorena udruga, a nakon osnivačke skupštine, otvorenja ureda i izložbe fotografija biskupa fra Joze Garića, promocija časopisa novo je značajno postignuće.
Kultura / Knjige | 16. 12. 2022. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Vitezu je svečanom promocijom predstavljen prvi broj časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja „Lašva“, koji je izašao u nakladi Matice hrvatske Vitez.

U vrlo kratkom vremenu od utemeljenja Matica hrvatska, kao najstarija svehrvatska udruga, u Vitezu se etablirala kao ozbiljna i otvorena udruga, a nakon osnivačke skupštine, otvorenja ureda i izložbe fotografija biskupa fra Joze Garića, promocija časopisa novo je značajno postignuće, o čemu je na promociji govorio predsjednik ogranka, književnik Željko Kocaj. On je naglasio i buduće planove Matice hrvatske u Vitezu i zahvalio se na potpori središnjici Matice u Zagrebu te Općini Vitez, jer, kako je kazao, bez vidljive motivacije iz Zagreba bilo bi nemoguće u svega pet mjeseci rad Matice podići na sadašnju razinu.

Više o časopisu kazao je Jakov Križanović, član uredništva prvog broja Lašve, koja će, prema njegovim riječima postati periodično izdanje Matice hrvatske u Vitezu, jer je Matica upravo posebno prepoznata u nakladničkoj djelatnosti i očuvanju hrvatskog jezika. „Tema prvog broja časopisa „Lašva“ je upravo osnivanje ogranka u Vitezu, a uz to časopis čine brojni eseji i prozni tekstovi, kao i kolumne u kojima autori aktualiziraju društvena pitanja od šireg značaja“, rekao je Križanović.

U umjetničkom dijelu programa, kroz koji je nazočne goste na posebno zanimljiv način vodio moderator svečanosti, profesor Vatroslav Matić nastupili su Vanja Strukar i Ivo Jandrić i folkloraši HKD Napredak.

Kopirati
Drag cursor here to close