Tajni vilajet

U Mostaru promocija knjige koja je uzburkala kontraobavještajnu javnost regije

Ova knjiga je uzburkala duhove domaće regionalne i međunarodne javnosti koja prati predratnu, ratnu i poratnu sigurnosno-kontraobavještajnu problematiku vezanu za raspad Jugoslavije.
Kultura / Knjige | 07. 05. 2024. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostarskom hotelu "Bristol" 10. svibnja sa početkom u 19.00, će se održati promocija knjige "Tajni Vilajet", autora dr.sc. Edina Garaplije.

Ova knjiga je uzburkala duhove domaće regionalne i međunarodne javnosti koja prati predratnu, ratnu i poratnu sigurnosno-kontraobavještajnu problematiku vezanu za raspad Jugoslavije i agresiju na Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku.

Autor kao visokopozicionirani obavještajac Službe Državne Bezbjednosti Bosne i Hercegovine (SDB), koja je prerasla nakon rata u Agenciju za istraživanje i Dokumentaciju (AID) u jednoj izuzetnoj autofikciji i retrospektivi iz svog ugla daje viđenje ključnih događaja koji ne samo da su doveli do nemilosrdnog rata već su se planirano i po uigranom scenariju događali i duboko u pozadini branitelja i opkoljenih gradova.

Njegova teška sudbina kroz štivo koje se čita u jednom dahu, iluzorno pokazuje kako su prolazili svi oni koji su se drznuli da stanu na put moćnim tajnim bratstvima, koji su iza sebe imali kordone ubojica specijaliziranih za sve vrste likvidacija neistomišljenika.

Samo zahvaljujući njegovoj sposobnosti i angažmanu cijenjenih odvjetnika Josipa Muselimovića iz Mostara i Faruka Balijagića iz Tuzle, te Božjem određenju da se istina ne može sakriti, junak ove priče preživljava višestruke pokušaje atentata koje su mu spremili lukavi KOS-ovci ubačeni u redove branitelja, kako bi danas putem pisane i javno izgovorene riječi svjedočio o ovim strašnim vremenima.

Autor na na jedan specifičan i stilski dotjeran način nam objašnjava tko su bili ti "gospodari života i smrti" u opkoljenom Sarajevu, ali i šire diljem Bosne i Hercegovine te kako je njihov paralelni sustav odlučivao o sudbinama naroda, ali i običnih ljudi.

Ova nevjerojatna priča o usponu i padu tajnih organizacija, njihovih paravojnih struktura i nedosanjanih ciljeva, pokazuje nam tamu "Tajnog Vilajeta" ali i svjetlost koja na kraju obasjava put budućim generacijama. Ne ponovilo se, navode organizatori promocije.

Kopirati
Drag cursor here to close