'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

U Mostaru počela akcija: Razmjenite knjige i družite se s književnicima

Posjetitelji štanda Narodne biblioteke na mostarskom Trgu Musala su, osim razmijene knjiga, imali priliku razgovarati i družiti se s književnicima.
Kultura / Knjige | 29. 04. 2024. u 11:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Svjetskog dana knjige, Narodna biblioteka Mostar u suradnji s Yunus Emre Institutom u ponedjeljak je započela akciju razmjene knjiga pod nazivom "Pokloni knjigu, daruj joj novi život".

Posjetitelji štanda Narodne biblioteke na mostarskom Trgu Musala su, osim razmijene knjiga, imali priliku razgovarati i družiti se s književnicima.

"Povodom Svjetskog dana knjige – 23. travnja, danas radimo razmjenu knjiga. Također, imat ćemo druženje s mostarskim književnicima koji će s prolaznicima i posjetiteljima razgovarati o važnosti čitanja, kao i o tome da je knjiga živa samo dok je čitana", kazao je u izjavi za Fenu direktor Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević.

Foto: Fena / Razmjenite knjige i družite se s književnicima

Po njegovim riječima, cilj je događaja popularizacija knjiga i čitanja te ukazivanje na važnost čitanja u ovom digitalnom vremenu.

"U Mostaru egzistiraju tri javne biblioteke, jedna univerzitetska i jedna sveučilišna. Također, sve su obogaćenje i školske biblioteke, kao i one kućne, tako da s točnom sigurnošću ne možemo reći koliko Mostarci čitaju, ali je to sigurno više nego što se percipira u javnosti, ali ipak još uvijek nedovoljno", ističe Mičijević.

Napomenuo je i da se najviše čitaju suvremena beletristika i dječje knjige.

Foto: Fena / Razmjenite knjige i družite se s književnicima

Građani su imali priliku svoje pročitane knjige razmijeniti sa svojim sugrađanima te uzeti i besplatne primjerke nekih knjiga iz Narodne biblioteke i Kulturnog centra Yunus Emre Instituta.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti. Tog su dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promovirati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.

Kopirati
Drag cursor here to close