2,5 milijuna eura štete

Načitani lopovi: Krali stare i rijetke knjige

Europol navodi kako je u akciji sudjelovalo više od 100 policijskih službenika na 27 lokacija te da su u pretresima pronašli i oduzeli preko 150 knjiga.
Kultura / Knjige | 25. 04. 2024. u 15:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devet državljana Gruzije uhićeno je zbog sumnje da su odgovorni za krađe 170 rijetkih knjiga, antikviteta koji su čuvani u nacionalnim i povijesnim knjižnicama diljem Europe čime su pričinili štetu od čak 2,5 milijuna eura, objavio je Europol.

''Sumnja se da je ova kriminalna grupa odgovorna za krađe najmanje 170 starih i rijetkih knjiga, pričinivši štetu od oko 2,5 milijuna eura, kao i nemjerljiv gubitak cjelokupnom društvu. Neki od tih ukradenih artefakata prodati su na aukcijama u Sankt Peterburgu i Moskvi, čime su nepovratno izgubljeni'', navodi se u priopćenju Europola.

Akcija je provedena u srijedu u Gruziji i Letoniji, gdje su uhićena četvorica osumnjičenih, a agencija je priopćila kako je troje osumnjičenih ranije uhićeno u Еstoniji, Francuskoj i Litvaniji, dok su dvojica osumnjičenih pod kontrolom francuskih pravosudnih organa.

Europol navodi kako je u akciji sudjelovalo više od 100 policijskih službenika na 27 lokacija te da su u pretresima pronašli i oduzeli preko 150 knjiga.

Krađe su izvršene 2022. i 2023. godine u knjižnicama u Češkoj, Еstoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Litvi, Latviji, Poljskoj i Švicarskoj.

''Na meti kradljivaca bile su rijetke knjige, uglavnom ruskih pisaca, kao što su prva izdanja autora poput Puškina i Gogolja, navodi se u priopćenju.

Europol detaljizira kako su osumnjičeni prilikom posjete knjižnicama tražili da neke antikvitete osobno pogledaju pokazujući ''specifičan akademski interes''.

''Tom prilikom bi precizno mjerili i fotografirali knjige prije nego što ih vrate. Onda bi se nekoliko dana, tjedana ili mjeseci kasnije vraćali i tražili pristup istim knjigama, ali bih ih tada zamijenili krivotvorenim primjercima, vrhunske kvalitete'', precizira Europol.

Kopirati
Drag cursor here to close