783 stranice

Mostar: Predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske

U Mostaru predstavljena prva Enciklopedija Akademije znanosti i umjetnosti Republike Srpske
Kultura / Knjige | 01. 12. 2017. u 18:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hotelu 'Mostar' večeras je predstavljen prvi tom Enciklopedije (A-B) Republike Srpske (RS) u kojem je na 783 stranice obrađeno oko 1300 odrednica koje, između ostalog, obuhvaćaju 28 raznih područja iz povijesti, znanosti, tehnike, religije, te određenih odnosa.

Po riječima predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajka Kuzmanovića, rad na enciklopediji počeo je prije šest godina i ta institucija je do sada već prikupila i deponirala 11 000 odrednica.

Kuzmanović je za Fenu rekao da je ovo jedan od pet tomova Enciklopedije, koliko bi ih trebalo biti urađeno, dodavši kako su planirali da svake sljedeće godine izađe po jedan tom.

Po njegovim riječima, prvi tom je tako koncipiran da on predstavlja leksikografsko djelo općeg tipa s izvjesnim specifičnostima.

To nije enciklopedija, kaže Kuzmanović, koja samo govori o srpskom narodu, već ona umnogome ima sve one koji su, bez obzira na nacionalnost i ostalo, dali nekakav doprinos RS-u i tom području, ili koji su na bilo koji način vezani za Republiku Srpsku.

Dodao je da je tako urađena da zaista predstavlja jedan sjajan priručnik za sve one koji žele da saznaju o sadašnjosti i prošlosti Republike Srpske, o mnogim sustavima i o svemu onome što je najbitnije za jedan narod.

 ''Glavne odrednice u Enciklopediji su BiH, koja je obrađena dosta široko, Grad Banja Luka, Bijeljina, Bratunac, Brčko, Bileća, mnogi vjerski objekti i drugo. Urađeno je sve ono što pokazuje da je enciklopedija knjiga nad knjigama, kojoj se mora vjerovati jer ona uzima samo podatke sigurnog izvora'', ocijenio je Kuzmanović.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH Jakov Pehar istaknuo je da je knjiga jako fino koncipirana, da ima stroge kriterije, opći karakter te da je preporučuje svima.

''Ona bi se trebala naći na svim pretincima biblioteka, ne samo u RS-u već i šire, jer je ona potpuno informativna knjiga koja će služiti sadašnjim i budućim generacijama kao izvorište podataka'', zaključio je Pehar.

Organizatori večerašnjeg događaja su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH Mostar, Akademija znanosti i umjetnosti Republike Srpske Banja Luka, Hrvatski leksikografski institut BiH Mostar i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta" Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close