Mostar

Pred mnogobrojnom publikom predstavljen drugi svezak Hrvatske enciklopedije BiH

Kultura / Flash | 16. 12. 2015. u 18:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u hotelu ''Ero'' u srijedu predstavljen drugi svezak Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine. Nakladnici ove enciklopedije su Hrvatski leksikografski institut BiH i Synopsis d.o.o., Sarajevo – Zagreb.

Generalni vikar Mostarsko- duvanjske biskupije don Željko Majić je čestitao autorima enciklopedije, te izrazio nadu da će uskoro biti izdan i treći svezak ovog djela.

''Vjerujem da su mnogi ovaj svezak otvorili i s velikim zanimanjem pogledali tko se to krije, koga su to obrađivala 153 autora, što se to nalazi u 1565 natuknica. Ovo je uistinu jedno veliko blago i jedan veliki posao'', rekao je don Majić.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić je rekla kako je drugi svezak dokaz predanosti, profesionalnosti, žrtve onih koji su ga pokrenuli. Posebno je veseli što su mnogi suradnici profesori sa Sveučilišta u Mostaru.

Ostojić je rekla kako drugi svezak čitatelje vodi u svijet umjetnika, svećenika, vladara, bogatih događaja iz prošlosti, te raznih pojmova.

Ravnatelj Hrvatskog leksikografskog instituta Ivan Anđelić istakao je kako je Hrvatska enciklopedija ustvari opća enciklopedija BiH.

''Hrvatska je zato što nismo imali suglasje s druga dva naroda da napravimo opću enciklopediju u BiH. Reći ću da sve što smo mi u ova dva sveska dali ulažemo u opću enciklopediju kad se dogovore sva tri ova naroda. Nadam se da će jednog dana doći to vrijeme'', kazao je Anđelić.

O samoj enciklopediji govorili su i glavni urednik Jakov Pehar, te akademik Josip Muselimović.

U glazbenom djelu programa nastupila je klapa Narenta.

Kopirati
Drag cursor here to close