Autora Davora Kolende

Travnik: Predstavljena knjiga 'Progon Hrvata s područja općine Travnik, lipanj 1993.'

Više od 500 Hrvata Travnika izgubilo je život u Domovinskom ratu.
Kultura / Knjige | 05. 06. 2023. u 07:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Predstavljanje u Travniku

Hrvati Travnika opravdano su strahovali za svoju sigurnost tijekom 1993. godine, a drugog izbora osim povući se prema Novoj Biloj ili izlaz potražiti preko područja koje su kontrolirali Srbi nisu imali - naglasio je u nedjelju na prezentaciji knjige "Progon Hrvata s područja općine Travnik, lipanj 1993." autor Davor Kolenda.

''Više od 500 Hrvata Travnika izgubilo je život u Domovinskom ratu, a obzirom da su pripadnici Travničke brigade HVO-a ratovali na biljanskom, ratištu Lepeničke doline i u čitavoj BiH i po tome su fenomen kad je u pitanju HVO, jer na svim tim ratištima nisu bili domicilni'', rekao je Kolenda.

O knjizi su također govorili general Filip Filipović, akademik Anto Stanić i Drago Bilandžija.

''Materijal je vjerodostojan i činjeničan i, medunarodnoj zajednici kaže sudite nam, hrvatskom narodu, po činjenicama, nikako drukčije. Knjiga postavlja pitanje zar je moguće da je čovjek čovjeku mogao nanijeti toliko zla'', istaknuo je Stanić u osvrtu na spomenutu knjigu.

Filipović pak kaže, kako u knjizi i za njega ima novih stvari iako je bio sudionik. Žrtve koje smo podnijeli, ustvrdio je, su enormne i nisu pale uzalud.

''Davor se odlučio pisati o ljudima, stradanjima, uhićenjima Hrvata Travnika, zločinima mudžahedina, nestanku pojedinaca i čitavih obitelji i to je pisao imenom i prezimenom. Postavlja pitanje o dvojbi i zapovijedi o izmještanju Travničke brigade u Novu Bilu. Piše o oko 12.000 Hrvata koji se nikad nisu vratili na ognjišta. Danas su naša sela gotovo prazna. To se ne smije zaboraviti'', podvukao je Bilandžija.

Promocija je održana u sali Hrvatskog kazališta Travnik u Jankovićima.

Kopirati
Drag cursor here to close