Klub knjige Ivo Andrić

'Šušanj' u Mostaru – Almin Kaplan predstavlja roman s prigušivačem

Književnik Sinan Gudžević napisao je kako je "Šušanj" roman u kojem je puno toga prigušeno.
Kultura / Knjige | 13. 12. 2023. u 09:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najavljen kao " roman s prigušivačem ", "Šušanj", treći roman Almina Kaplana, bit će predstavljen mostarskoj publici u petak, 15. prosinca u Klubu knjige Ivo Andrić.

O romanu će govoriti, uz Kaplana, Nino Šarac te redatelj Pjer Žalica, a program počinje u 19 sati.

Roman govori o posljednjim mjesecima rata u Bosni, a u romanu "nema junaštva, nema patriotizma, nema patetike, nema ni ljubavi, puka tjelesnost, sve je golo kao glog ujesen".

Književnik Sinan Gudžević napisao je kako je "Šušanj" roman u kojem je puno toga prigušeno.

''Prigušena je empatija, očaj je prigušen, u prvi plan dolaze fiziološke potrebe i tvrdoglavosti koje gube apsurdnost… Nema izgrađenih likova, likovi su prigušeni, prigušeno je i kad u bijednoj kuhinji bijedno cvrči maslo i „lombraju sudi“. I cvrčci i automobili su pod prigušivačem, prigušeni su daidžini dnevnici, sjećanje na spuštanje na Mjesec, radost je neznana i u sadašnjosti sela i u sarajevskim uspomenama. Sve je pod prigušivačem, i dan i noć, pod prigušivačem su i šušnjevi, i onaj što ga puzanjem čini zmija, koji se inače ne čuje, ali je svejedno prigušen'', napisao je.

Kritičar Ivica Ivanišević ja napisao kako je Kaplanov roman ''knjiga o samoći koja biva to većom što je čovjek izloženiji drugim ljudima''.

''Zvuči paradoksalno, ali je tako: nema usamljenijeg čovjeka od onoga koji čeka svoj red za odlazak u zahod, pa tako svakog svakcijatog dana'', napisao je Ivanišević.

Video: Kućni čovjek, Almin Kaplan - Kulturni šamar #3


“Šušanj" je treći Kaplanov roman. Kaplan je objavljivao u mnogim književnim časopisima iz zemlje i regije. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada, među kojima su i nagrade Mak Dizdar, Ratkovićeve večeri poezije, Zija Dizdarević, Edo Budiša i Kočićevo pero. Autor je zbirki poezije "Biberove kćeri" (2008.), "Čekajući koncert roga" (2012.), "Ospice" (roman u stihovima, 2014.), "Mostarska zbirka" (2017.) i "Bukara" (2017.), dva romana "Trganje" (2017.) i "Meho" (2019.), zbirke priča "Dubravske priče" (2022.) i dnevničkih zapisa "Kućni ljudi". 

Kaplan je napisao i knjigu ''Razgovori s Markom'', veliki razgovor s pjesnikom Markom Vešovićem.

Kopirati
Drag cursor here to close