V.B.Z.

Objavljen novi roman Almina Kaplana "Šušanj"

"Šušanj" je treći Kaplanov roman, u kojemu je, kako je napisao Sinan Gudžević, "sve pod prigušivačem, i dan i noć", pa čak i šušnjevi, ali i likovi.
Kultura / Knjige | 28. 06. 2023. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi roman nagrađivanog bosanskohercegvačkog pjesnika i prozaika Almina Kaplana "Šušanj", najavljen kao "roman s prigušivačem", objavljen je u nakladi V.B.Z..

"Šušanj" je treći Kaplanov roman, u kojemu je, kako je napisao Sinan Gudžević, "sve pod prigušivačem, i dan i noć", pa čak i šušnjevi, ali i likovi.

U romanu koji govori o posljednjim mjesecima rata u Bosni, dok od "pripovjedača daidža uporno zahtjeva da izmjesti majku iz groba u koji je ukopana", piše Guždević, "nema junaštva, nema patriotizma, nema patetike, nema ni ljubavi, puka tjelesnost, sve je golo kao glog ujesen".

"Sve je svedeno na najniži ton, htijenje i nastojanje da se na zgarištu srušene kuće načini nova ne uspostavlja više od minimuma posla i razgovora. Nikotin i kofein su konstante, varijable su eksplozije, smrti, esfor, sve prigušeno", ističe dodajući da su prigušeni i empatija i očaj, dok u prvi plan dolaze fiziološke potrebe i tvrdoglavosti.

Almin Kaplan (1985.) objavljivao je u mnogim književnim časopisima iz zemlje i regije. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada među kojima su i nagrade Mak Dizdar, Ratkovićeve večeri poezije, Zija Dizdarević, Edo Budiša i Kočićevo pero.

Autor je zbirki poezije "Biberove kćeri" (2008.), "Čekajući koncert roga" (2012.), "Ospice" (roman u stihovima, 2014.), "Mostarska zbirka" (2017.) i "Bukara" (2017.), dva romana "Trganje" (2017.) i "Meho" (2019.), zbirke priča "Dubravske priče" (2022.) i dnevničkih zapisa "Kućni ljudi".

Kopirati
Drag cursor here to close