Posuška književnica

Iz tiska izašla osma knjiga Miljenke Koštro

Ilustracije je uradila sama autorica, a knjiga je podijeljena u tri dijela: Lepršavi treptaji, Duhovni vodopadi i Oseke i plime u rime.
Kultura / Knjige | 11. 12. 2023. u 18:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz tiska je izašla osma knjiga književnice Miljenke Koštro, zbirka poezije pod naslovom ''Plamteći lahori''. Ovo je njezina peta zbirka poezije.

Nakladnik knjige je HKD Napredak Posušje, a recenzenti su Jasna Ćorić, Mladen Vuković i Ivan Vrljić.

Ilustracije je uradila sama autorica, a knjiga je podijeljena u tri dijela: Lepršavi treptaji, Duhovni vodopadi i Oseke i plime u rime.

Recenzent Mladen Vuković u recenziji je napisao da ovaj rukopis svjedoči zrelost pera Miljenke Koštro, ''koja zna ciljati i oštro, satirički, razotkrivajući bjelosvjetske tmine i zablude, te širem krugu čitateljstva želi podijeliti svoje iskušane životne friževe, ali s vrlom dozom optimizma, nudeći utjehu u poniznom hodočašću kroz sve bure i oluje, jer i u plamu lahora grop u grlu može kroz igru i vjeru biti sladak''.

Recenzentica Jasna Ćorić kaže da je autorica jedna od onih rijetkih koje u današnjoj užurbanoj vrevi života zastaju, osluškuju, opisuju svijet oko sebe i svijet u sebi.

''Zatvorimo li oči, uz zvuke njezinih stihova i riječi, zaplesat ćemo u nekom plavetnilu, kopreni od sna, zatreperit će strune naše duše. Shvatit ćemo što je bitno i u čemu je tajna i sva ljepota života. Odmorit ćemo se, predahnuti, okrijepiti, napiti vode u oazi njenih pjesama, oazi usred životne pustinje koju često i oluja pohodi'', napisala je Ćorić.

Recenzent Ivan Vrljić kaže da, kroz minulo životno iskustvo, pjesnikinja Miljenka Koštro ''evocira događaje, stihovi su napola ritmični a melodija ujednačena i skokovita što čini njezine pjesme istodobno liričnim, melodioznim a u najmanju ruku uglazbljenim primjerima u stihozbirci''.

Miljenka Koštro rođena je 13. svibnja 1964. u selu Broćanac u općini Posušje. Iako je poeziju počela pisati još u osnovnoj školi, prvu zbirku pjesama objavila je tek s 39 godina života. Piše pjesme za djecu i odrasle, igrokaze i prozu. Radovi su joj objavljivani u časopisima Osvit, Motrišta, Hrvatsko slovo, Suvremena pitanja, Zvona, Hrvatska misao, Imotska krajina, Svjetlo riječi, Podstranska revija, Hum, Katolički tjednik, Kvaka, Virko, Diskurs i drugi. Stalna je suradnica dječjih listova Cvitak i Cvrčak gdje objavljuje pjesme i kratke priče. Pjesme i kratke priče su joj objavljene i u nekoliko zbornika, pa i međunarodnih. Organizatorica je mnogih književnih druženja. Piše i kritičke osvrte.

Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Matice hrvatske, Udruge hrvatskih aforista i humorista i HKD Napredak Posušje. Poezija joj je više puta nagrađivana.

Kopirati
Drag cursor here to close