Napredak

Šopovi dani na Plivi: Jedna od najvažnijih književnih manifestacija u BiH

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”, podružnica Jajce prvi put je ovu manifestaciju organiziralo prije dvadeset godina, a ove godine održava se šesnaesti put.
Kultura / Knjige | 11. 10. 2017. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Jajce je imalo sreću što je upravo u njemu rođen jedan od najvažnijih pjesnika prošlog stoljeća Nikola Šop. I ove godine, kao i dugi niz godina ranije, u Jajcu je održana jedna od najvažnijih književnih manifestacija u BiH, “ Šopovi dani na Plivi “.

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”, podružnica Jajce prvi put je ovu manifestaciju organiziralo prije dvadeset godina, a ove godine održava se šesnaesti put. Tijekom posljednjih dvadesetak godina koncept ove manifestacije bio je raznolik, od trodnevnih simpozija, različitih predavanja, književnih večeri i promocija. Posljednjih godina ova manifestacija traje dulje te je ispunjena različitim aktivnostima i sadržajima. Ove godine Šopovi dani traju od 2. do 21. listopada.

Otvaranje manifestacije se već tradicionalno održava u rodnoj kući Nikole Šopa druženjem jajačkih pjesnika pa su i ovogodišnji Šopovi dani otvoreni 2. listopada na takav način. Nakon pozdrava i uvodnog govora gospodina Franje Leovca, predsjednika jajačke podružnice Napretka, čitanja poezije i ugodnog druženja, nazočni su zajedno prošetali od rodne kuće N. Šopa ulicom Hrvoja Vukčića Hrvatinića do centra grada gdje je slijedilo podizanje zastave s likom našeg pjesnika.

Dan nakon otvaranja, 3. listopada u gradskom parku održana je likovna kolonija za učenike jajačkih osnovnih škola. Uživajući u prekrasnom listopadskom danu naši osnovci slikali su inspirirani motivima iz poezije Nikole Šopa, a njihovi radovi će semoći pogledati u Domu kulture od 9. do 11. listopada. Šesti listopada u 19 sati u hotelu “Turist 98” održana je središnja pjesnička večer posvećena počasnom gostu ovogodišnjih Šopovih dana Marku Vešoviću.

Marko Vešović je jedan od najznačajnijih suvremenih pjesnika u BiH i regiji. Rođen je u Papama (Crna Gora) 1945. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a doktorirao u Beogradu. Svoj radni životni vijek proveo je u Sarajevu radeći kao sveučilišni profesor. Dok je s ljubavlju poučavao mlade književnosti, predano je i sam pisao stvorivši jedan od najvažnijih književnih opusa u suvremenoj literaturi regije. Pisao je poeziju, prozu, eseje, polemike, a značajan je i njegov doprinos prevodilačkoj djelatnosti. Najvažnija su mu djela “Kralj i olupina”, “Osmatračnica”, “Sijermini sinovi” te “Poljska konjica”. Ovo posljednje djelo temelji se na ispovijestima žrtava rata i svojevrsni je moralni krik koji osuđuje zločin i zlo bez obzira tko, kad i gdje ga počinio.

Tijekom središnje pjesničke večeri uručene su i nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje literarne radove. Prvo mjesto osvojili su Nikolas Rimac za rad “Tužni Ares” te Kerim Čejvan za rad “Lijepi grad”. Mora se čestitati i HKD “Napredak” na poticanju mladih ljudi na književno stvaranje i nagradama koje dodjeljuju najuspješnijim učenicima, ali i svima koji su osvojili ovo priznanje.

Sedmog listopada u rodnoj kući Nikole Šopa održano je druženje pjesnika koji su nam stigli iz cijele županije i Republike Srpske. Čitajući svoju poeziju odali su prizanje i poklonili se Šopu pjesnici Sanja Križanac, Radmilo Radovanović, Mirjana Jezildžić, Anto Zirdum, Džemal Sefer, Rabija Memeledžija te Branko Serdar, jajački pjesnik koji je svoj prvijenac pod nazivom “Vrijeme kameleona” čitateljima predstavio na prošlogodišnjim 15. “Šopovim danima na Plivi”.

Nakon pjesničkog druženja uz poeziju gostujući pjesnici, počasni gost gospodin Marko Vešović i ostali gosti položili su vijenac na spomenik Nikole Šopa. U trinaest sati istoga dana Marko Vešović održao je u hotelu “Turist 98” predavanje na temu “Jezik Šopove Vunene pastorale”. Vešović je istakao kako je jezik Šopove poezije za njega jedan od najvećih izazova, ali i predmet divljenja te kako je Šop, osobito po metafizičkoj poeziji iz kasne faze, po njemu jedan od najvećihpisaca XX. stoljeća te kako je jedan od onih čije djelo “vrijeme zasigurno neće pregaziti, već naprotiv, pokazat će njegovu vrijednost”. Ova manifestacija se nastavlja sve do 21. listopada, a slijede književne večeri, natjecanja u čitanju te poznavanju lika i djela N. Šopa, koncert klasične glazbe...

Podsjećamo kako su generalni sponzori manifestacije Federacija Bosne i Hercegovine i Općina Jajce, priopćeno je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close