Napredak

Održani 'Šopovi dani' u Zagrebu

Kultura / Flash | 26. 10. 2015. u 14:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu, 24. listopada 2015. godine, Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce posjetila je Zagreb i održala Prve Šopove dane u Zagrebu. Kao što je već poznato, HKD Napredak podružnica Jajce ove godine je održala četrnaeste po redu „Šopove dane na Plivi“ koji su postali tradicija ove podružnice. Kao i svake godine, program je bio raznolik, a htjeli smo ga još više obogatiti predstavljanjem rodnoga grada Nikole Šopa gradu u kojem je Šop pisao dugi niz godina i gdje je naposljetku i sahranjen, navodi se u priopćenju organizatora.

Ispred HKD Napredak podružnice Jajce išlo je 45 članova. Tijekom dolaska u Zagreb članovi Napretka Jajce najprije su se uputili na groblje Mirogoj gdje je 1982. godine pjesnik Nikola Šop sahranjen. Predsjednik Dragan Glavaš i članovi Napretka položili su cvijeće i upalili svijeće na grob našega pjesnika nakon čega smo se uputili u zgradu Hrvatskog kulturnog društva Napredak Zagreb čiji nas je predsjednik gospodin Tomislav Dubravac pozvao kako bismo se predstavili njihovoj podružnici. Središnji dio posjeta Zagrebu održan je u prepunoj dvorani Napretkovog kulturnog centra gdje smo prenijeli dio atmosfere sa „Šopovih dana na Plivi“ održanih u Jajcu.

Članovi Napretka Jajce su na jedinstven način predstavili život velikog hrvatskog pjesnika Nikole Šopa kroz njegove pjesme koje je stvarao kako u Jajcu tako i u Zagrebu. Pokraj toga, zbor „Nikola Šop“ i mandolinski sastav „Stjepan Tomašević“ su kroz pjesmu i zvuke mandoline predstavili našu podružnicu Jajce u najljepšem svijetlu. Zahvaljujući predsjedniku Napretka Zagreb gospodinu Tomislavu Dubravcu, Zavičajnom klubu Jajčana u Zagrebu i njegovom predsjedniku gospodinu Peji Spajiću, Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i njegovim predstavnicima gospodinu Milanu Bošnjaku, savjetniku s posebnim položajem za pitanje hrvatske manjine i gospođi Žani Ćorić, savjetnici s posebnim položajem za pitanje Hrvata u Bosni i Hercegovini, podružnica Jajce uspjela se predstaviti i pokazati da njeguju kulturnu baštinu Šopovog rodnoga grada.

Uz mnoge hvalevrijedne manifestacije koje HKD Napredak podružnica Jajce svake godine tradicionalno održava, drago nam je što smo ostvarili suradnju s HKD Napredak iz Zagreba te Zavičajnim klubom Jajčana u Zagrebu te prenijeli djelić atmosfere Šopovih dana koji su naša najvažnija manifestacija, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close