Senad Omerika

Mostar: Veliki interes za knjigu ''Na kapiji sjećanja''

U Mostaru je predstavljena knjiga ''Na kapiji sjećanja''.
Kultura / Knjige | 10. 05. 2018. u 19:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga "Na kapiji sjećanja", autora Senada-Sude Omerike, koja govori o ulozi lista "Gajret" u razvoju bošnjačke književnosti za vrijeme austrougarske uprave, predstavljena je večeras u Centru za kulturu Mostar.

Govoreći o knjizi i njezinom nastanku autor Senad-Sudo Omerika za Fenu je kazao kako je na knjizi radio pet godina te da je u njoj opisao jedno od "najturbulentnijih razdoblja u povijesti Bosne i Bošnjaka, razdoblje nesnalaženja bosanskih intelektualaca i njihovu potragu za nacionalnim bićem".

Kada je u pitanju uloga lista "Gajret", Omerika je kazao kako je važno spomenuti događaj kada je šef Katedre za slavistiku u Beču Vatroslav Jagić ponudio da svi studenti iz Bosne potpišu kako se odriču bavljenja politikom do kraja života, nakon čega je pokrenuta pobuna studenata.

Studenti su ostali bez prava na stanovanje u studentskim domovima, kao i bez prava na stipendiranje, a list "Gajret" je brzo reagirao, prikupio sredstva kako bi spasio studente, a ti studenti bili su budući intelektualci i osobe iz vrha bh. države.

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Ćemalović Dilberović kazala je kako je autor knjige "Na kapiji sjećanja" istražio na poseban način spomenuti list te kako knjiga iz nove perspektive govori o ulozi "Gajreta", posebice u vrijeme kada je Osman Đikić bio njegov urednik, odnosno o tome kolika je njegova uloga u sveukupnom sagledavanju identiteta i društvenih prilika za vrijeme austrougarske uprave u BiH.

''Omerika je na vrlo istančan, znanstveni, metodološki, vrlo dobro utemeljen način, pokazao historijat nastanka lista "Gajret", a nakon toga se u srži knjige dotaknuo svih pjesnika i pjesnikinja, proznih djelatnika, koji su objavljivali u listu, podjednako i muškaraca i žena što je, također, važan doprinos u ove knjige'', kazala je ministrica Ćemalović Dilberović.

Dodala je kako važno istaknuti da je "Gajret" dao nemjerljiv doprinos bosanskohercegovačkoj, odnosno bošnjačkoj književnosti "u turbulentnom razdoblju, razdoblju nesnalaženja muslimana u novonastaloj situaciji u ideološkom naginjanju velikosrpskoj ili velikohrvatskoj ideologiji".

Kopirati
Drag cursor here to close