Započeo MFK

Unatoč svim nepovoljnim trendovima, MFK pokazuje da volimo knjigu i čitanje

MFK poziva sve ljubitelje knjige i lijepe riječi da prate raznoliki program i u sljedeća četiri dana, sve do nedjelje, 13. svibnja.
Kultura / Knjige | 10. 05. 2018. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi dan drugog po redu Mediteranskog festivala knjige u Splitu započeo je već prijepodne radionicama za djecu „ROBOTIKA je baš za mene!“ u organizaciji udruge za robotiku INOVATIC, „Anuška – Sredozemna medvjedica – Zaštita prirode“ udruge Mala filozofija i „Inja putuje u svijet slikovnica“ Sonje Gašperov. Poslijepodne je najmlađe kreativnim storytellingom „Bajkaonica“ zabavljala glumica Jasmina ŽiljakIlinčić

Festivalski program „za odrasle“ otvoren je najnježnijom i najiskonskijom od svih književnih formi – poezijom, i to dvoje etabliranih dalmatinskih pjesnika. Zbirku „Mehanika peluda“ predstavila je zadarska pjesnikinja Martina Vidaić, čija poezija na nepredvidljive načine uspijeva oduševiti svojim pjevanjem o životu koji raste na humusu umiranja. Splitski pjesnik Marijo Glavaš predstavio je zbirku „Permutacije“, za koju su sudionici promocije istaknuli da je pametna, duhovita i ne zazire od emotivnosti.

„Arsenizmi“ Darka Gulina zbirka je „mitova i legendi o kralju Arsenu“, koja sadržava njegove aforizme, anegdote i citate. Gabi Novak osobno je odobrila kompletni materijal knjige, čija je prva naklada već gotovo rasprodana te savjetujemo svim ljubiteljima velikog Arsena da je požure kupiti.

Uvod u promociju knjige diplomatkinje Tuge Tarle upriličio je Gradski zbor Brodosplit, koji se netom vratio s natjecanja u Austriji na kojem je osvojio tri zlatne medalje i pobijedio u kategoriji muških zborova. Nastup su završili pjesmom „U boj“, nakon kojeg je uslijedio boj za etabliranje senzacionalne knjige „Ime, život i avanture 'anonimnog osvajača' Vinka Paletina iz Korčule“, koju je prevela i priredila Tuga Tarle. Knjiga govori o Vinku Paletinu, korčulanskom dominikancu iz 16. stoljeća, koji je aktivno sudjelovao u najznačajnijim suvremenim zbivanjima, a koji je dosad bio potpuno nepoznat našoj javnosti.

Izložbu ilustracija Davora Štambuka otvorila su dvojica umjetnikovih prijatelja, književnici i novinari Ivica Ivanišević i Zlatko Gall, koji su održali duhovite govore iz kojih je frcala životna radost što progovara iz Štambukovih djela. Bogati panel program MFK-a započeo je razgovorom o važnoj temi lektire, o kojoj se u hrvatskom javnom prostoru već neko vrijeme sučeljavaju mišljenja. Uz moderaciju Katarine Luketić o svojim iskustvima u obrađivanju lektire, reakcijama školaraca, kreativnosti i mogućnostima poticanja čitanja govorile su Nada Topić, Vesna Samardžić i Marija Rakić Mimica.

Off-program u Cukarinu Gripe otvorila je, kao i prošle godine, Petominuljetka, all-inclusive program pod vodstvom karizmatičnog Marija Glavaša, u kojem je svatko tko je to želio dobio svojih pet minuta za mikrofonom kako bi pročitao svoju ili tuđu poeziju ili prozu. Publika je i ovaj program sjajno prihvatila.

Osim događanja u Splitu, danas je započeo i program „MFK na putu“, u sklopu kojeg se nakladnička kuća Mitopeja približava ljubiteljima književnosti u dalmatinskim gradovima. Mitopeja je danas predstavila svoja izdanja u Imotskom i Makarskoj.

Prvi dan Mediteranskog festivala knjige pokazao je da je unatoč svim nepovoljnim trendovima i ne baš optimističnim predviđanjima interes za knjigu i čitanje u Splitu i okolici velik te da publiku itekako zanima i knjiga i program povezan s književnošću.

MFK poziva sve ljubitelje knjige i lijepe riječi da prate raznoliki program i u sljedeća četiri dana, sve do nedjelje, 13. svibnja.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close