Razlog za radost

Rezervni upaljač – Mili Đukić objavio knjigu istinske poezije

''Mili Đukić je pjesnik koji u malim stvarima nalazi razlog za radost pa o tim malim stvarima i malim radostima i piše.''
Kultura / Knjige | 27. 12. 2023. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rezervni upaljač'' je knjiga istinske poezije, pisane iz potrebe, iz nemogućnosti da se živi sa samim sobom, sa svojim strahovima, snovima i ljubavima.

Napisao je to o novoj zbirci poezije Milija Đukića književnik Almin Kaplan. Naime, novu zbirku poezije ''Rezervni upaljač'' Milija Đukića za bosanskohercegovačko i hrvatsko tržište objavila je izdavačka kuća Buybook iz Sarajeva.

''S mnogo lijepih i točnih slika, ove su pjesme pisane iz dubokog uvjerenja i iz ličnog iskustva. Mili Đukić je pjesnik koji u malim stvarima nalazi razlog za radost pa o tim malim stvarima i malim radostima i piše. U jednoj pjesmi, lirski subjekt je upravo platio račune pa se ulicom šeće uzdignute glave, kao čovjek koji je upravo završio sve svoje ovozemaljske obaveze. U drugoj pjesmi će prostitutke jutro progutati kao džep mrvice duhana. U Trećoj će se vrijeme svesti na dah dječaka koji je upravo skočio i zaronio pod vodu, dok njih dvoje (zagrljeni) budu ležali pored rijeke. Iako mnoge njegove pjesme ne idu u prilog ovoj tvrdnji, Đukić je nježan pjesnik; koliko god se trudio pokazati suprotno, njegovi najbolji stihovi ga u tome odaju. U ovoj lijepoj knjizi ćete naći i lijepih riječi koje za pravog pjesnika prianjaju kao trunje, čičci ili čak kao konci. Riječi kakva je upravo stršikonac'', navodi Kaplan.

Pjesnik Srđan Gavrilović kaže kako Đukićeva zborka istražuje granice ljudske snage.

''Kroz stihove jednostavnog, a istovremeno jezika dubokog značenja, Đukić slika ličnu i generacijsku Hirošimu. Točnije, njene sjene. U ovim pjesmama nema tišine. One su krik tijela koje je izguralo planinu, sudar kremena i butana pred požarom života. Autor uspijeva oblikovati unutarnje ispovijesti sa širinom i punom sviješću o vlastitoj poetici što pridonosi transformativnom iskustvu čitanja ove zbirke'', navodi Gavrilović.

Mili Đukić je rođen u Mostaru 1987. godine. Objavio je knjige poezije “Pregaženi ježevi” (Treći trg, Beograd, 2018) i “Ljetno kino” (IK Vrijeme, Zenica, 2021). Autor je dokumentarnog filma “Gutač nula” (2023). Živi i radi u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close