Ivana Skočibušić Valio

Prvijenac pjesama "Brate ..." posvetila prerano preminulom bratu

Prvijenac pjesama "Brate ..." autorica je posvetila prerano preminulom bratu Tomislavu, koji je tragično stradao u prometnoj nesreći u blizini svoga doma u Tomislavgradu.
Kultura / Knjige | 23. 08. 2021. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Tomislavcity  / Ivana Skočibušić Valio

U organizaciji Matice hrvatske Tomislavgrad, u nedjelju je u toj općini predstavljana knjiga „Brate…“, autorice Ivane Skočibušić Valio.

Prvijenac pjesama "Brate ..." autorica je posvetila prerano preminulom bratu Tomislavu, koji je tragično stradao u prometnoj nesreći u blizini svoga doma u Tomislavgradu.

U recenziji zagrebački pjesnik Tomislav Domović je istaknuo da autorica pokušava dozvati u svijest trenutke djetinjstva i mladosti u kojima je bila jedno sa svojim bratom.

"Iz stiha u stih progovara silna sestrinska bol zbog gubitka brata. Bole splitske ulice opustjele Tomislavovim odlaskom, boli sve što podsjeća na njega. Bez njega tužni su dani, blagdani, rođendani i sva slavlja. Bez njega i Božić je tužan. Nije li to bol i antičke heroine Antigone i bol znanih i neznanih sestara i braće koji su ispraćali i pokapali svoju mrtvu braću", kazao je uz ostalo Domović.

Čitajući njezine pjesme Domović je komentirao da Ivana unatoč traumi gubitka nije upala u razarajuću zamku mržnje i gorčine, ali će se posve ljudski zapitati kako to da neki odu mladi, lijepi, neumorni i puni elana.

Kratki osvrt na ovo djelo dale su i profesorice Zdenka Zrno i Ivana Dilber, navodeći da nije čest slučaj da se osobna drama gubitka dragog bića pretvori u cjelovit pjesnički rukopis.

Nagnuće da se zbirkom oglasi smrti mladog čovjeka, odnosno voljenog brata pred mladu je autoricu postavilo uistinu težak zadatak. Ideja da se najdublja bol i intima ogoli pred svijetom kroz tematski zaokruženi tekst proizišla je iz čiste i bezuvjetne sestrinske ljubavi, složile su se Zrno i Dilber.

Kopirati
Drag cursor here to close