Nobelovka

Prije pola stoljeća preminula je popularna književnica Pearl S. Buck

Njena novela "Dobra zemlja" bila je najbolje prodavana knjiga u SAD-u 1931. i 1932., kada dobiva i Pulitzerovu nagradu. Nobelovu nagradu za književnost dobila je 1938. godine za opise života u Kini i biografskih dijela.
Kultura / Knjige | 06. 03. 2023. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AP Photo / Pearl Sydenstricker Buck (Hillsboro, Zapadna Virginija, 26. lipnja 1892. – Danby, Vermont, 6. ožujka 1973.)

Na današnji dan prije pola stoljeća, 6. ožujka 1973. godine u Vermontu je preminula američka nobelovka Pearl S. Buck.

Pearl Sydenstricker Buck, rođena je u Hillsborou 26. lipnja 1892. godine.

Ova američka spisateljica je veći dio svog života provela u Kini i Japanu jer su joj roditelji bili prezbiterijanski misionari.

Prvo je naučila kineski jezik a tek kasnije materinji engleski. Poznata je pod kineskim imenom Sai Zhenzu.

Njena novela Dobra zemlja bila je najbolje prodavana knjiga u SAD-u 1931. i 1932., kada dobiva i Pulitzerovu nagradu. Nobelovu nagradu za književnost dobila je 1938. godine za opise života u Kini i biografskih dijela.

U Kini se udala za ekonomista Johna L. Bucka, te su se preselili u Suzhou, u mali grad na rijeci Huai. Predavala je na sveučilištu u Nankingu gdje su ona i suprug imali pozicije učitelja. Predavala je englesku književnost.

Nakon mnogobrojnih gubitaka tijekom tzv. Nanking incidenta vratila se 1935. u SAD gdje se i iste godine razvela. Tijekom kulturne revolucije nazvana je Američkim kulturnim imperijalistom.

Umrla je od posljedica raka pluća u gradiću Danbyju.

Važnija dijela: Istočni vjetar - zapadni vjetar (1930.), Kineska trilogija - koja se sastoji od Dobra zemlja, Sinovi i Rastureni dom, zatim Zmajevo sjeme, Obećanje, Paviljon žena, Veliki Talas.

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close