Pearl S. Buck

Nobelovka koju kritičari nisu priznavali, ali je njezina slava neupitna

Njezina novela Dobra zemlja bila je najbolje prodavana knjiga u SAD-u 1931. i 1932., kada dobiva i Pulitzerovu nagradu. Nobelovu nagradu za književnost dobila je 1938. godine .
Kultura / Knjige | 26. 06. 2022. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 130 godina, 26. lipnja 1892. u Hillsborou je rođena američka spisateljica Pearl Sydenstricker Buck, dobitica Nobelove i Pulitzerove nagrade.

Veći dio svog života provela je u Kini i Japanu jer su joj roditelji bili prezbiterijanski misionari. Prvo je naučila kineski jezik a tek kasnije engleski. Poznata je i pod kineskim imenom Sai Zhenzu.

Znanstvenik Edgar Sydenstricker (1881-1936) bio je njezin brat, spisateljici Grace Sydenstricker Yaukey (1899-1994; pseudonim Cornelia Spencer) njezina sestra.

Njezina novela Dobra zemlja bila je najbolje prodavana knjiga u SAD-u 1931. i 1932., kada dobiva i Pulitzerovu nagradu. Nobelovu nagradu za književnost dobila je 1938. godine za opise života u Kini i biografska dijela.

U kini se 1914. udala se za ekonomista Johna L. Bucka, te su se preselili u Suzhou, u mali grad na rijeci Huai. Predavala je na sveučilištu u Nankingu gdje su ona i suprug imali pozicije učitelja. Predavala je englesku književnost.

Godine 1924. Buck je sa suprugom otputovala u Sjedinjene Države. Magistrirala je na Sveučilištu Cornell. Prije nego što su se vratili u Kinu, posvojili su djevojčicu Janice 1925. godine.

Kada je 1927. izbio građanski rat, obitelj je pobjegla u Šangaj, a odatle u Japan nedugo kasnije. U Nanjing su se uspjeli vratiti tek godinu dana kasnije.

Nakon mnogobrojnih gubitaka tijekom tzv. Nanjing incidenta vratila se 1935. u SAD gdje se i iste godine razvela. Tijekom kulturne revolucije nazvana je Američkim kulturnim imperijalistom.

Nakon što se vratila u SAD, nastavila je pisati te je postala poznati zagovornik prava žena i manjinskih grupa. Pisala je naširoko o azijskim kulturama.

Umrla je 6. ožujka 1973. od posljedica raka pluća u Vermontu.

Važnija dijela: Istočni vjetar - zapadni vjetar (1930.), Kineska trilogija - koja se sastoji od Dobra zemlja, Sinovi i Rastureni dom, Zmajevo sjeme, Obećanje, Paviljon žena, Veliki Talas.

Objavila je 80 djela različitih književnih žanrova i pet romana pod pseudonimom John Sedges.

Video: A Tribute To Pearl S. Buck

Dodjela Nobelove nagrade za književnost Pearl S. Buck jedna je od kontroverznih odluka Odbora za Nobelovu nagradu. Kritičari ove odluke smatrali su da njezini romani nemaju književnu vrijednost i da su zapravo trivijalna fikcija.

Neslužbeno pravilo koje se od tada koristi, da se Nobelova nagrada dodjeljuje samo autorima koji su za nju prethodno bili barem jednom nominirani, a do danas se to u literaturi naziva naziva 'Lex Buck'.

To nije umanjilo popularnost ove autorice; njezine se knjige i danas prevode i tiskaju.

Ona je sama predložila Lin Yutanga 1940. i 1950., Van Wycka Brooksa 1952., Junichira Tanizakija 1958. i Roberta Frosta 1961. za Nobelovu nagradu za književnost.

Kopirati
Drag cursor here to close