Mato Lovrak

Prije 125 godina rođen je jedan od najpopularnijih pisaca za djecu

Lovrakovi su romani kratki, sažeta izraza, ispripovijedani jednostavno, ali gdjekad vrlo uspješno poniru u psihologiju djetinjstva.
Kultura / Knjige | 08. 03. 2024. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HŠM Zbirka fotografija / Mato Lovrak (Veliki Grđevac pokraj Bjelovara, 8. ožujka 1899. – Zagreb, 13. ožujka 1974.)

Na današnji dan prije 125 godina, 8. ožujka 1899. u Velikom Grđevcu, selu kod Bjelovara, rođen je popularni dječji pisac Mato Lovrak.

Završio učiteljsku školu u Zagrebu te radio kao učitelj u više mjesta u Hrvatskoj.

Napisao je nekoliko desetaka pripovijetki i romana za djecu te tri romana za odrasle.

Prvim romanom Djeca Velikog Sela (1933), poslije nazvanim Vlak u snijegu i objavljenim u više od trideset izdanja, predstavio se kao izrazito zreo pripovjedač.

Prvi je u hrvatskoj dječjoj književnosti uveo seosku djecu kao glavne protagoniste, a u romanima i pripovijetkama dao prednost akciji.

Gradska djeca u njegovim se djelima pojavljuju rjeđe i njihovi su portreti beživotni i shematski (Neprijatelj broj 1, 1938; Prijatelji, 1941; Dječak konzul, 1954). 

Video: VLAK U SNIJEGU

Lovrak nije težio stvoriti idealan tip bezbrižna djeteta; u pripovijetkama i romanima dao je sliku djece svojega doba. Osobito je živo njegovo zanimanje za skupine seoske djece i njihove igre.

U Družbi Pere Kvržice (1933), jednom od njegovih najpoznatijih romana, skupina djece što pod vodstvom naslovnoga lika nedaleko od sela uređuje zapušten mlin i tako gradi ljetovalište za vlastitu razonodu nije bezlična, nego su uglavnom svi likovi individualizirani.

Lovrakovi su romani kratki, sažeta izraza, ispripovijedani jednostavno, ali gdjekad vrlo uspješno poniru u psihologiju djetinjstva.

Nerijetko se u njegovim djelima zrcali i vrijeme u kojem su nastala, s blagom kritikom svijeta odraslih.

Po romanima Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice snimljeni su uspješni filmovi. 

Video: DRUZBA PERE KVRZICE

Ostala Lovrakova najpoznatija djela su: Divlji dječak, Doka Bedaković ili sto tisuća na cesti, Anka Brazilijanka, Zeleni otok, Devetorica Hrabrih, Njegova malenkost Francek drugi, hrabri

Djela su mu prevedena na mnoge jezike. Pisao je i stručne članke u pedagoškim časopisima.

Preminuo je u Zagrebu 13. ožujka 1974. godine.

Opširnije o Mati Lovraku može se POGLEDATI OVDJE

Kopirati
Drag cursor here to close