22. Književni korner

Nezirović: Moje je da čitam knjige i navijam za Velež

Gost Književnog kornera bio je mostarski pjesnik Elvedin Nezirović. Ispričao je poteškoće s kojima se susreo kao direktor Muzičkog centra Pavarotti.
Kultura / Knjige | 07. 03. 2024. u 16:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanja kiša kada padne u Sarajevu nastane kolaps, ali to nije spriječilo Elvedina Nezirovića da doputuje iz Mostara i bude gost 22. Književnog kornera, kao ni one koji su bili prisutni.

U novom izdanju Književnog kornera predstavljena je kratka biografija Elvedina Nezirovića kao i njegov rad. 

Okupljeni su imali priliku čuti o razvojnom putu autora kao pjesnika, a zadnjih godina i kao prozaiste.

Foto: PR / Direktor Muzičkog centra Pavarotti Elvedin Nezirović

Nezirović je ispričao poteškoće s kojima se susreo kao direktor Muzičkog centra Pavarotti pokušavajući 'ujediniti' mlade umjetnike iz Mostara i da je to bila borba s vjetrenjačama. Ta borba traje i dalje.

Na pitanje: "Ima li sloboda ima granice?", najbolji odgovor je dao citirajući Voltairea: "Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš".

Sugovornici su se dotaknuli i sportskih tema, točnije Veleža i njegovom životu na novom stadionu i posebnom mjestu u srcu Mostaraca.

Razgovarali su i o nagradama, što nagrade znače za pisca i nekim razlikama i iskustvima sa izdavačima u BiH i regiji.

Za kraj, prisutni su imali priliku čuti odlomak Elvedinovog novog romana radnog naziva Sandro, a čije se objavljivanje očekuje do polovice ove godine.

Razgovor je realiran u suradnji sa P.E.N. centrom u BiH. Zahvaljujemo se Vijeću mladih Općine Stari Grad na ustupljenom prostoru i Udruženju Metamorfoza.

Domaćin razgovora s Elvedinom bio je Goran Vrhunc.

Kopirati
Drag cursor here to close