Zenica

Preminuo Željko Grahovac

Radio je u Općoj biblioteci u Zenici. Dobitnik je nagrade za najbolju knjigu objavljenu u Zeničko-dobojskom kantonu u 2008. godini.
Kultura / Knjige | 16. 02. 2023. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književnik, esejist, pjesnik i kritičar Željko Grahovac preminuo je jučer, saopćili su njegove kolege i prijatelji. Rođen je 1955. godine u Zenici, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Pjesnik, profesor filozofskih i socioloških disciplina. Diplomirao je na katedri za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu 1979. godine.

Prve eseje i prikaze objavio je u časopisu “Dijalog” (1980/1981). Prvu knjigu poezije pod naslovom Sveto rastrojstvo objavio je 1986. godine u IK ,,Veselin Masleša” u Sarajevu. Od 1988. bio je član Udruženja književnika BiH, a od 1998. član Društva pisaca u BiH. Časopis Društva pisaca ,,Život” uređivao je u razdoblju od 2003. do 2007. godine. U razdoblju od 2009. do 2011. bio je glavni urednik časopisa ,,Bosanska vila”, prenosi Zenicablog.

Stručne radove (eseje, studije, osvrte i književne prikaze) i pjesničke tekstove objavljivao je u dvadesetak književnih časopisa u BiH i okruženju.

Radio je u Općoj biblioteci u Zenici. Dobitnik je nagrade za najbolju knjigu objavljenu u Zeničko-dobojskom kantonu u 2008. godini.

Radio je i kao predavač u srednjoj školi, kao urednik u GIK “OKO” iz Sarajeva i kao bibliotekar-informator u Gradskoj biblioteci u Zenici.

Prepjevao je klasični Vergilijev ep „Eneida“, prvi u regiji, nastavak Homerove „Ilijade“, deset tisuća stihova i dvanaest pjevanja Grahovac je upjevao na temelju stotinu godina starog prevoda Tomislava Maretića.

Objavio zbirke poezije, monografske knjiživnokritičke studije, knjige eseja i kritika, panoramu najnovije bh. poezije, antologije sa studijama, tekstove poezije, eseja, kritičkih osvrta i studija objavljivao u dvadesetak književnih časopisa u BiH i u okruženju. Prevođen na slovenski, makedonski i njemački.

 

Kopirati
Drag cursor here to close