Norman Mailer

Prije 100 godina rođen je samotni književni buntovnik protiv establišmenta

Proslavio se romanom "Goli i mrtvi" o vlastitu vojničkom iskustvu iz II. svjetskog rata na Pacifiku. Roman je to o akciji američkoga izviđačkoga voda na malom japanskom otoku i smatra se jednim od najboljih djela o ratu u XX. stoljeću.
Kultura / Knjige | 31. 01. 2023. u 13:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Norman Mailer (New Jersey, 31. siječnja 1923. – New York City, 10. studenoga 2007.)

Na današnji dan prije jednog stoljeća rođen je američki romanopisac, novinar, esejist i dramatičar Norman Mailer.

Norman Kingsley Mailer na svijet je došao 31. siječnja 1923. u New Jerseyju u dobrostojećoj židovskoj obitelji. Odrastao je u Brooklynu, a već sa 16 godina započinje studij na Harvardu.

Proslavio se romanom o vlastitu vojničkom iskustvu iz II. svjetskog rata na Pacifiku, Goli i mrtvi (The Naked and the Dead, 1948). Taj realistički, pa i naturalistički roman o akciji američkoga izviđačkoga voda na malom japanskom otoku smatra se jednim od najboljih djela o ratu u XX. stoljeću.

Romani Obala Barbarije (Barbary Shore, 1951), o rascjepu u američkoj ljevici, i Park jelena (Deer Park, 1955), o Hollywoodu iz razdoblja "lova na vještice", nisu pobudili osobitu pozornost.

Šokirao javnost

Mailer se kretao prema vlastitoj, osebujnoj verziji egzistencijalizma, nemilosrdno napadao establishment, moralne i društvene tabue, eksperimentirao s drogom, a svojim tekstovima i ponašanjem često izazivao i šokirao javnost.

Karakterističan je stoga lik anarhičnoga pa i zlokobnoga hipstera u zbirci eseja i kratkih priča Reklame za mene (Advertisements for Myself, 1959), u kojoj se ističe esej Bijeli crnac (The White Negro).

Video: The Naked and the Dead (1958) ORIGINAL TRAILER

Sve je više pisao eseje i novinske članke, pa je, postupno stapajući izmišljeno i stvarnosno, ili fikcijsko i nefikcijsko (engl. fiction i non-fiction, odn. faction), uz Trumana Capotea, začetnik tzv. novoga žurnalizma.

Veliku je pozornost izazvao romanom Američki san (An American Dream, 1965), o junaku hipsteru i nasilju s kojim je započeo i njegov dugogodišnji sukob s američkim ženskim pokretom.

Grubim, vulgarnim rječnikom progovorio je o nasilju u romanu Zašto smo u Vijetnamu? (Why Are We in Vietnam?, 1967), a o maršu na Pentagon i prosvjedima protiv toga rata te odnosu zbilje i iluzije pisao je u romanu Vojske noći: povijest kao roman, roman kao povijest (Armies of the Night: History as a Novel, The Novel as History, 1968) i drugo.

Biografije poznatih

Napisao je i osebujne biografije Marilyn Monroe (1973), Henryja Millera (1976) i Pabla Picassa (1995) te studiju o kriminalcu Garyju Gilmoreu Krvnikova pjesma (The Executioner’s Song, 1979), zatim golemi "povijesni" roman smješten u Egipat, Drevne večeri (Ancient Evenings, 1983), te opsežan roman o CIA-i, Sablast bludnice (Harlot’s Ghost, 1991), i o ubojstvu Johna F. Kennedyja, Oswaldova priča: američki misterij (Oswald’s Tale: An American Mystery, 1995).

Nagrađen je dva puta s Pulitzerovom nagradom, za knjige, Vojske noći (The Armies of the Night, 1968.) i Krvnikova pjesma (The Executioner's Song, 1979.).

Norman Mailer se ženio šest puta, (jedan od brakova trajao je samo jedan dan) i imao je šestero djece. Umro je u New York Cityju 10. studenoga 2007.

Kopirati
Drag cursor here to close